VUČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI FRANCUSKOJ, VEČERAS SA MAKRONOM: Iz Pariza sa 12 rafala

M. St

08. 04. 2024. u 08:55

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Pariz gde ga danas i sutra očekuju važni razgovori o strateškim pravcima za unapređenje saradnje sa Francuskom, pre svega, o nabavci 12 novih borbenih aviona "rafal".

ВУЧИЋ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ, ВЕЧЕРАС СА МАКРОНОМ: Из Париза са 12 рафала

Foto: AP

Francuski lider Emanuel Makron će večeras ugostiti srpskog šefa države, a potom će u njegovu čast biti priređena svečana večera u Jelisejskoj palati.

Vučić će sa Makronom razgovarati o geopolitičkoj situaciji, odnosima Beograda sa Prištinom i članstvu u Savetu Evrope, ali i o najavljenoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Na stolu srpske delegacije, koju čini i ministar finansija Siniša Mali, trebalo bi da se kao rezultat ove važne posete nađu dugoročni ugovori u oblastima odbrambene industrije, nuklearne energije, veštačke inteligencije, ekologije, poljoprivrede, vredni desetine milijardi evra.

Poslednji susret u Davosu

VUČIĆ, koji se do sada sastajao i razgovarao sa Makronom gotovo 20 puta, a samo unazad pola godine četiri, u Jelisejskoj palati poslednji put bio je sredinom novembra, na Mirovnom forumu koji je organizovao Makron. Predsednik se i u januaru u Davosu sastao sa Makronom kome je zahvalio što je deo govora na Svetskom ekonomskom forumu posvetio Srbiji. Jedan od najznačajnijih susreta dvojice državnika bio je u Beogradu u julu 2019. Bila je to prva poseta jednog francuskog predsednika Srbiji nakon punih 18 godina i dolaska predsednika Žaka Širaka u Beograd.

Predsednik Srbije će imati i odvojene susrete sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom, a tokom drugog dana boravka i sa ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom. Kako je planirano, predsednika Srbije najpre će, ispred Palate invalida, dočekati vojni guverner Pariza Kristof Abad i ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Frank Rister, uz intoniranje himni i smotre stroja. Potom se očekuje odlazak do spomen-ploče "Vernost za vernost" gde je ispisano "U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu".

U Francuskoj će se pregovarati i o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, gejming industriji, automobilima i proizvodnji baterija, inovacijama, startapima i izgradnji i upravljanju postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Jedna od tema biće i uvođenje letećeg taksija do početka "Ekspa 2027".

Dolaze francuski privrednici

TOKOM dana srpsku delegaciju očekuju susreti sa predstavnicima kompanije Dassault i EDS, kao i potpisivanje memoranduma o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti eneregetske tranzicije. Delegacija naše zemlje sastaće se i sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF internacional, a Vučić će razgovarati i sa predsedavajućim Filipom Delorom, koji je i potpredsednik kompanije "Alstom".

Vučić je rekao da će razgovarati i o evropskom putu Srbije:

- Pričaćemo i o odnosima sa Prištinom i Savetu Evrope, ne očekujem mnogo od toga, kao i o Srebrenici, ali njemu su prilično vezane ruke, koliko i meni. Verujem da će Francuska iskazati prijateljsku nameru da koliko je moguće pomogne Srbiji. Isto ću ukazati na to u vezi sa Srebrenicom. Kako je uoči susreta sa Makronom podsetio predsednik Srbije, Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila i ukazao je na to da ćemo do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas i da je jedini način da se taj problem reši - izgradnja nuklearnih elektrana, što će biti jedna od važnijih tema razgovora.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Francuske približava se iznosu od dve milijardi evra. Prema podacima APR, na tržištu Srbije posluje 285 kompanija čiji su vlasnici državljani Francuske, dok se Francuska nalazi na 11. mestu među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiji. U našoj zemlji trenutno posluje 120 francuskih kompanija. Srbija je glavna zemlja na Balkanu u kojoj Francuska investira i u koju odlazi 70 odsto njenih investicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)