BANKARI U ODBRANI KURTIJEVE OTIMAČINE: U Severnoj Mitrovici redovi pred bankom, u Briselu danas razgovori o zabrani dinara

E. V. N.

27. 02. 2024. u 07:00

U DUGAČKOM redu ispred banke, uglavnom, mladi ljudi, a strepnja i strah za budućnost skoro opipljivi.

БАНКАРИ У ОДБРАНИ КУРТИЈЕВЕ ОТИМАЧИНЕ: У Северној Митровици редови пред банком, у Бриселу данас разговори о забрани динара

Studenti ispred "Poštanske štedionice" u Severnoj Mitrovici, Foto Kosovo onlajn

Svi postavljaju ista pitanja - kako bez novca da kupimo hranu i knjige, uplatimo semestar, prijavimo ispite... Studenti su došli po stipendije i kredite koji su im uplaćeni, a mladi iz programa "Moja prva plata" po zaradu. Do novca je ponovo bilo gotovo nemoguće doći, jer su bankomati bili prazni, a na šalteru je moglo da se podigne najviše po 10.000 dinara.

Ovakva slika bila je juče, ispred ekspoziture Poštanske štedionice u severnom delu Kosovske Mitrovice, a sve uoči uprte su u današnju rundu dijaloga u Briselu na kojoj bi centralna tema trebalo da bude odluka Prištine o ukidanju dinara na teritoriji KiM.

Naši sunarodnici nadaju se da će njihova država Srbija uspeti da se izbori za mehanizam koji će omogućiti da im novac ubuduće nesmetano stiže.

Strahinja Jeftić ispričao je za "Kosovo onlajn" da je sa kolegama koji su zaposleni preko programa "Moja prva plata" došao po pare, ali bezuspešno:

- Mi zaista želimo da ostanemo na ovim prostorima, ali pod ovakvim uslovima i u ovom okolnostima, nisam siguran koliko je realno imati normalan život. Jedino nam preostaje da se na svaki legitiman način borimo za bolju budućnost i nadam se da ćemo uspeti.

Student Ranko Milovanović rekao je za "Kosovo onlajn" da su i akademci došli da iskažu nezadovoljstvo zbog situacije:

- Studentski rashodi su veliki, plaćamo dom, školarinu, menzu, knjige... Ovom odlukom nama je uskraćeno normalno studiranje u 21. veku. Mnogi od nas su korisnici studentskih kartica preko kojih primaju kredite i stipendije koje izdaje Ministarstvo prosvete Srbije, ali sada nismo u mogućnosti da ih koristimo kako bismo podigli novac.

Strahinja Jeftić, Foto Kosovo onlajn

Mnogobrojni studenti dolaze ovde iz centralne Srbije, roditelji im uplaćuju novac, a ne mogu da dođu do njega. U ime svih studenata našeg univerziteta, pozivam međunarodnu zajednicu, pojedince, organizacije i organe da učine nešto - poručio je Milovanović.

Od 1. februara, kada je na snagu stupila uredba tzv. CBK kojom je dinar proteran iz platnog prometa, Priština je naš narod dovela u gotovo bezizlaznu situaciju. Jer, većina živi od uplata koje im stižu iz centralne Srbije, a najugroženiji su korisnici socijalne pomoći, porodice s više dece, stari i nemoćni... Zahvaljujući novcu koji šalje Beograd opstaju i škole, bolnice i fakulteti koji rade po sistemu Republike Srbije. Sad je sve pod znakom pitanja.

Portparolka u spoljnopolitičkoj službi EU Nabila Masrali saopštila je da su obe strane potvrdile učešće na današnjoj novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, i navela da će sastanak biti usredsređen na "rešenja o mnogim otvorenim pitanjima u vezi sa nedavnom odlukom o gotovinskim transakcijama".

Ranko Milovanović, Foto Kosovo onlajn

Delegaciju Srbije predvodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a iz Prištine se ka Briselu uputio i predstavnik tzv. Centralne banke Kosova. Ova nova finta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ne uliva nadu da bi na današnjem sastanku moglo da dođe do pomaka. Otkad je krenuo progon dinara sa KiM Kurti se pravda da je sve urađeno na osnovu uredbe "nezavisne institucije" u čija rad se on navodno ne meša. Zato sada u briselski proces uvlači te svoje bankare, s jasnim ciljem - da odloži rešenje čvora koji je sam zamrsio i da Srbe što duže ostavi bez novca za život.

Sa Saracinom i Netanijahuom

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa specijalnim izaslanikom Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.

- Razgovarali smo o širokom spektru tema, od regionalnih i međunarodnih odnosa do predstojećih sastanaka u Briselu i razvoja situacije na Kosovu i Metohiji - napisao je predsednik na instagramu.

Vučić je telefonom razgovarao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o daljem unapređenju bilateralnih odnosa:

- Sva važna pitanja su pokrenuta i verujem da će obe strane od tih razgovora imati značajne koristi u budućnosti.

BRNABIĆEVA U LONDONU POBILA KURTIJEVE NAVODE O PRIZNAVANjU LAŽNE DRŽAVE

NEKO JE OVDE U OZBILjNOJ ZABLUDI

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić poručila je juče premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da živi u ozbiljnoj zabludi. Bio je to njen odgovor na Kurtijev nastup na londonskom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj, tokom kojeg je "frizirao" broj zemalja koji podržavaju lažnu državu.

Brnabićeva je tokom odgovaranja na pitanja publike sve vreme govorila o teritoriji Kosovo i Metohija, što je Kurtiju zasmetalo, pa se javio za reč. Prvo je rekao da je tzv. Kosovo "republika", naveo da ih je priznalo 117 zemalja, pa počeo da nabraja koliko je "suseda" uz njih, koliko članica NATO...

Predsednica vlade je odmah uložila prigovor i upozorila publiku da Kurti ne govori istinu što se tiče brojki oko priznavanja. Kurti je tad rekao:

- Ovde je rečeno da smo mi Kosovo i Metohija. Onda bih ja vama oduzeo mnogo vremena, pošto bih Srbiju morao da nazovem Srbija i Vojvodina i Sandžak i Bujanovac i Timok!

A ovaj komentar Brnabićeve dodatno je iznervirao premijera lažne države:

- Neko nam je ovde u ozbiljnoj u zabludi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!