ELEK SA FRANCUSKIM EVROPARLAMENTARCIMA: Predočen im težak položaj Srba na KiM

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 02. 2024. u 23:29

PREDSEDNIK Srpske liste Zlatan Elek rekao je da je danas u Kosovskoj Mitrovici, tokom sastanka sa grupom francuskih poslanika Evropskog parlamenta, predočio situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji i da je od sagovornika dobio obećanja da će oni i u Evropskom i u Francuskom parlamentu izneti predočene činjenice i argumente.

ЕЛЕК СА ФРАНЦУСКИМ ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦИМА: Предочен им тежак положај Срба на КиМ

foto d.z

-Pričali smo o izuzetno teškom položaju Srba, o tome da je dolaskom Aljbina Kurtija srpski narod gotovo stavljen u nepodnošljiv položaj. Poseban akcenat stavili smo na uredbu o ukidanju dinara i platnog prometa. Dobili smo čvrsta obećanja. Ono što je još bitnije od obećanja, ja sam gotovo siguran da naši sagovornici razumeju naš položaj, da će oni i u evropskom i u francuskom parlamentu izneti ove činjenice i ove argumente koje smo mi njima danas pokušali da predočimo, istakao je Elek.

Kako je rekao, ukazano je i na to da je Međunarodna zajednica na tom prostoru od 1999. godine, a da gotovo nikakvog napretka nema i po pitanju raseljenih lica.

-Da ne pričamo ono što je najbitnije za nas ovde, a to je Zajednica srpskih opština, gde je međunarodna zajednica, odnosno Brisel, verifikacijom sporazuma 2013. i 2015. garant. Evropski parlamentarci su se složili sa nama da je međunarodna zajednica itekako odgovorna za stanje na teritoriji KiM. Ono što smo im jasno i glasno preneli jeste da ćemo mi međunarodnu zajednicu doživeti kao saučesnike u egzodusu srpskog naroda sa teritorije KiM ukoliko se nastavi teror vlade Aljbina Kurtija nad srpskim narodom, rekao je Elek.

Francuski poslanik Žan-Lan Lakapel, koji je predvodio delegaciju poslaničke grupe Evropskog parlamenta "Identitet i demokratija", rekao je da su osmotrili situaciju na lokalu i osetili kolika je vezanost naroda za srpsku zemlju.

-Mi smo iz pokreta koji gradi suverenitet naroda. Konstatujemo da srpski narod nema više svoju slobodu, upravo na Kosovu. Mi smo Francuzi, a Francuska ima staro prijateljstvo sa Srbijom i na našem nivou mi bismo želeli, ne da budemo advokati srpskog naroda, već samo da svedočimo o mnogobrojnim agresijama prema srpskom narodu, izjavio je Lakapel.

On je istakao da je poslednja provokacija, ukidanje srpskog dinara u korist evra, nezamisliva i da će oni nastaviti da o tome pričaju u Evropskom parlamentu.

Kako je dodao, izuzetno su iznenađeni na slepilo, ideologiju, možda i saučesništvo Evropske unije prema provokacijama Kurtija.

-Mnogo je agresija koje podnosi srpski narod, a koje ne mogu biti prihvaćene. Osećamo da postoji volja od strane Prištine da učini da srpski narod nestane, ističe Lakapel.

Kako je rekao, njihova borba je ista kao i borba srpskog naroda.

-Branimo svoju istoriju i hrišćanske korene protiv radikalnog islamizma koji se razvija velikom brzinom i često ga promoviše Evropska unija. Imamo bar jednu zajedničku tačku sa vama, a to je da branimo našu istoriju, naciju, slobodu, kako bi naša zemlja i naše porodice imale budućnost, poručio je Lakapel.

(Tanjug)

 

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)