TAČI I SELJIMI ŽENAMA OTKRIVALI SVEDOKE? Sud, za sada, ne uvodi poseban nadzor za posete porodice, ali podseća na pravila o poverljivosti

S.S.R.

13. 02. 2024. u 14:01

PRILIKOM poseta članova porodica nekadašnjim liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju i Redžepu Seljimiju u pritvoru u Hagu, za sada neće biti uvođene posebne mere nadzora koje su ranije uvedene za nepoverljive posete, jer su optuženi otkrivali imena svedoka onima koji su ih posećivali i preko njih pokušali da utiču na svedoke.

ТАЧИ И СЕЉИМИ ЖЕНАМА ОТКРИВАЛИ СВЕДОКЕ? Суд, за сада, не уводи посебан надзор за посете породице, али подсећа на правила о поверљивости

Hašim Tači, Foto AP

Pretresni panel u predmetu "Tači i drugi" je utvrdio da u ovoj fazi nema osnova da se naloži uvođenje posebnih mera za poverljive posete optuženima, slične onima koje su određene za nepoverljive posete 1. decembra 2023. godine. Panel je, međutim, jasno stavio do znanja da će svaka zloupotreba privilegija u vezi sa takvim posetama naići na adekvatan odgovor.

Sudije su napomenule da, ako bude potrebno, sekretar ima ovlašćenje da nametne posebna ograničenja za poverljive posete i stoga je uputio sekretara da odmah obavesti panel o svakoj takvoj odluci, koju pritvorenik može osporiti u roku od sedam dana. Izdao je i konkretne naloge i podsetnike optuženima, sekretaru i glavnim braniocima svih optuženih o njihovim obavezama u vezi sa poverljivim informacijama u kojima se navodi da je otkrivanje imena svedoka i poverljivih informacija strogo zabranjeno.

U odluci sudija navedeno je da Sekretarijat suda smatra da su poverljive informacije koje je sud odredio možda obelodanjene tokom serije ličnih poseta pritvorskim objektima između jula i oktobra 2023. godine, uključujući i posete supružnika ili dece Seljimija i Tačija, što je dokumentovano transkriptima i snimcima pritvorske jedinice. Odbrana Tačija tvrdi da je obelodanjivanje bilo nenamerno, a Seljimijeva da "snimci ne opravdavaju nikakvu promenu uslova za posete".

Tači i Seljimi, kao i Kadri Veselji i Jakup Krasnići terete se za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, mučenja, protivpravna zatvaranja na Kosovu i Metohiji i severu Albanije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave