OVO JE SAMO DOLIVANJE ULJA NA VATRU: Kongresmenka Teni oštro osudila odluku SAD o prodaji "džavelina" tzv. Kosovu (FOTO)

Novosti onlajn

11. 01. 2024. u 20:32

KONGRESMENKA iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni se oštro usprotivila odluci Stejt departmenta o prodaji protivtenkovskih raketa "džavelin" tzv. Kosovu.

ОВО ЈЕ САМО ДОЛИВАЊЕ УЉА НА ВАТРУ: Конгресменка Тени оштро осудила одлуку САД о продаји џавелина тзв. Косову (ФОТО)

Foto: Depositphotos/Printscreen

Tim poodom, Tenijeva se oglasila i na svom zvaničnom Iks nalogu, navodeći još jednom da je odluka o prodaji naoružanja lažnoj državi jako opasna naročito sada kada tenzije raste, te da ona samo doliva ulje na vatru.

- Pristanak Stejt Departmenta da pošalje rakete "Džavelin" na Kosovo je neverovatno zapaljiv, posebno dok su tenzije već pojačane na Zapadnom Balkanu. Ova odluka samo doliva ulje na vatru i čini verovatnijim da izbije sukob. Dalje, ova odluka nagrađuje tzv. Kosovo dok ono nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze, kao što su one dogovorene Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Zato sam predstavila PODRŽAVANjE Akta Briselskog sporazuma iz 2013. kako bi se tzv. Kosovo smatralo odgovornim za nepoštovanje međunarodnih sporazuma. Sjedinjene Države ne bi trebalo da nastave da naoružavaju i finansiraju očigledno nepoštovanje međunarodnih normi od strane Kurtijevog režima.

- Znamo da slanje dodatnog oružja na (tzv.) Kosovo neće dovesti do mira. Umesto toga, Srbija i Kosovo su diplomatskim putem postigli napredak u postizanju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana. Zato ću uvesti zajedničku rezoluciju o neodobravanju prema Zakonu o kontroli izvoza oružja kada Kongres bude zvanično obavešten o ovoj prodaji. Pozivam Kongres da ekspeditivno usvoji ovu rezoluciju i takođe pozivam predsednika da promeni kurs - stoji u saopštenju Kongresmenke.

Foto: Printskrin/Iks

Foto: Printskrin/Iks

Podsetimo, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hil obavestio je danas na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića o američkoj odluci da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa „džavelin“. Predsednik Srbije je rekao da je to veliko razočaranje za našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave