BAGERIMA PREGAZILI TEMELJE SRPSKE SVETINJE: Priština zauzela zemljište na kojem se nalaze ostaci manastira i crkve iz šestog veka

D. Zečević

21. 01. 2024. u 08:00

U SELU Studenica u opštini Istok Albanci su krajem protekle sedmice zauzeli 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i Crkve Bogorodice Hvostanske koja datira iz šestog veka.

БАГЕРИМА ПРЕГАЗИЛИ ТЕМЕЉЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ: Приштина заузела земљиште на којем се налазе остаци манастира и цркве из шестог века

Foto: Spomenici kulture

Bagerima i teškom mehanizacijom poravnali su teren, ogradili prostor žicom i metalnim stubovima i postavili natpis na albanskom jeziku na kojem piše "Crkveni kompleks Studenica".

Kako saznajemo od sveštenstva Eparhije raško-prizrenske, reč je o temeljima manastira udaljenog dvadesetak kilometara od Peći, koji je od 1990. godine pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture od izuzetnog značaja.

- Crkva Bogorodica Hvostanska srušena je u 14. veku, srušili su je Turci, pri čemu su ostali samo temelji - ispričali su "Novostima" sveštenici upoznati sa "sudbinom" ove svetinje dodajući da Srba u selu nije bilo ni do 1999. godine, odnosno da su proterani mnogo ranije.

Kako opominju meštani povratničkih sela u opštini Istok gde se poslednjih desetak godina vratilo njih nešto više od pet stotina, ovo je nastavak napada kako na njih same, tako i na srpske verske objekte sa ciljem da se izbrišu svi naši tragovi sa ovih prostora.

- Ovo je samo nastavak namere Albanaca da nas sve proteraju sa ovih prostora i da unište naše korene. Zapravo, to je udar na nas povratnike i istoriju i identitet našeg naroda - kažu nam žitelji Osojana i drugih povratničkih sredina u opštini Istok.

Uništeno 10.000 spomenika

OSIM crkava i manastira, na meti Albanaca su i srpska groblja na Ko - smetu, što predstavlja nameru potpunog zatiranja postojanja Srba na KiM. Prema dostupnim podacima, do sada je preorano ili uništeno više od 10.000 nadgrobnih spomenika.

Inače, dok su decenijama unazad uništavali srpske pravoslavne hramove i srušili do temelja više od 135 svetinja Srpske pravoslavne crkve, albanske vlasti u Prištini počele su poslednjih godina sa prisvajanjem pravoslavnih crkava, tretirajući ih kao svoje, odnosno katoličke. Prvo su pre nekoliko godina hram Svetog Nikole u Novom Brdu pokušali da proglase za katoličku crkvu, što su Eparhija raško-prizrenska, ali i žitelji ovog kraja oštro demantovali.

Krajem protekle godine lažni albanski sveštenik i nekoliko predstavnika albanske opštine u Podujevu upali su u crkvu u Rakitnici kod Podujeva, odnosno nedaleko od Orlana, da bi potom hram u Gornjem Strmcu u opštini Zubin Potok obili i zaključali tvrdeći da je katolički. Godina - ma svojataju i najpoznatije i najčuvenije srpske svetinje - Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu Bogorodice Ljeviške, koje su pod zaštitom Uneska. Ono što je prema mišljenju ne samo sveštenstva i monaštva na KiM već i čitavog srpskog naroda u južnoj pokrajini najporaznije je to što predstavnici međunarodne zajednice ne reaguju na ovakve bezočne pokušaje prekrajanja istorije Srba na Kosovu i Metohiji. „

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)