IMAM DECU I LOVCE ZOVE DA RATUJU! Zveckanje oružja u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 12. 2023. u 11:40

OD streljačkih klubova treba napraviti vojsku, svako dete treba obučiti da se bavi streljaštvom, a u lovačka udruženja dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije BiH!

ИМАМ ДЕЦУ И ЛОВЦЕ ЗОВЕ ДА РАТУЈУ! Звецкање оружја у БиХ

Snimak iz Bužima kruži društvenim mrežama

Ovaj preteći plan nedavno je izneo imam Harun Hodžić, na verskom predavanju u Nemiloj, kod Zenice, čime se pridružio nizu ratnohuškačkih poruka koje stižu iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Kako ističu sagovornici "Novosti", militantne struje IZ BiH koje u svojim obraćanjima prizivaju rat, najviše su koncentrisane oko Zenice, Bužima i Bihaća.

Imam Hodžić bio je pripadnik ozloglašene 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH, poznate po zločinima nad Srbima na Vozući i Ozrenu, a ponovo je nedavno došla u žižu javnosti kada je komandant ove formacije Šerif Patković, koji je sada zvaničnik SDA, izjavio u Zenici na obeležavanju 31 godine od osnivanja jedinice, da je "Alahov vojnik" i pozvao prisutne da budu spremni "da ponovo odbrane BiH" i da se stavlja na raspolaganje Hamasu!

Pre imama Haruna Hodžića i poziva na rat, javnost u Srpskoj je početkom godine bila zgrožena uvredama koje je izrekao hodža Muharem Štulanović, iz Bihaća. On je u obraćanju vernicima Republiku Srpsku nazivao "genocidnom tvorevinom", zbog čega je protiv njega podignuta optužnica zbog "povreda ugleda RS i njenih naroda".

Nekako u isto vreme, i glavni imam iz Kozarca, kod Prijedora Amir Mahić je svojom hudbom uvredio pravoslavne vernike koji je u govoru baš na Savindan nazvao Svetog Savu začetnikom "jedne sekte", i dodao da je to "srpska pravoslavna sekta". Imam Mahić se nakon pritisaka i najave krivične prijave izvinio svim pravoslavnim vernicima.

Svake godine, polovinom januara, javnost u BiH gleda snimke iz Bužima gde na stotine starih i mladih muslimana oblači u uniforme tzv. Armije BiH i uz povike "Alahu ekber" veliča ubijanje i proterivanje Srba iz Sanskog Mosta tokom ozloglašenih vojnih akcija "Munja 93" i "Sana 95".

Nešić: Neka se SDA ogradi

MINISTAR bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić kaže da pojedini verski službenici šire mržnju porukama u kojima zveckaju oružjem, i smatra da je u BiH jedino odgovorno pozvati na njenu demilitarizaciju. On je najavio da će, u skladu sa svojim nadležnostima, zatražiti da bezbednosne agencije na nivou BiH provere da li ima ugrožavanja mira i stabilnosti.

Nešić je dodao da je dobio informaciju da su verski službenici koji su u Zenici imali zapaljive govore, bliski SDA:

- Pozivam SDA da pokaže odgovornost i ogradi se od ovakvih stavova, da kažu da budućnost nije u oružju, nego u školama i naučno-tehnološkom razvoju. Dosta je u prošlom veku u ovoj zemlji bilo krvi, za sto narednih vekova.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama, kaže za "Novosti", da su mnogi imami bili članovi vojnih jedinica tzv. Armije BiH, i to na ratištima gde su počinjeni najmonstruozniji zločini nad Srbima, poput ritualnih odsecanja glava zarobljenicima na Ozrenu i Vozući:

- I radikalno krilo IZ BiH veže se, pre svega, za SDA, a mnogi, nazovimo ih verskim zvaničnicima, članovi su te stranke. Istoričar Aleksandar Raković kaže da je IZ BiH početkom devedesetih godina prošlog veka bila jedno od krila SDA koja je razbijala Jugoslaviju i izazvala građanski rat u njoj. S tim u vezi, kako navodi, ovakve ratnohuškačke izjave nisu ništa novo, jer u toj strukturi postoji tradicija duga 30 godina, koja neguje ideološka shvatanja ratovanja u islamu.

Bivši dekan Fakulteta bezbednosti u Beogradu Radomir Milašinović kaže da ratnohuškačke izjave imama Hodžića potvrđuju da se islamski ekstremizam ne sme posmatrati kao latentna, već stvarna opasnost na Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)