PRVI KUBICI IZ NOVOG IZVORA: Završena stanica kod Pirota na gasnoj interkonekciji

V. N.

23. 11. 2023. u 06:30

STIŽE i diverzifi­kacija! Ova ključna tuđica u snabdevanju naše države gasom je is­punjena i Srbija teoretski više nije zavisna od Ruske Federacije, odakle je do­sad jedino mogla da naba­vlja plavi energent.

ПРВИ КУБИЦИ ИЗ НОВОГ ИЗВОРА: Завршена станица код Пирота на гасној интерконекцији

Foto Tanjug

Na gasnoj interkonekci­ji Srbija - Bugarska zavr­šeni su radovi na gasnoj merno regulacionoj sta­nici kod Pirota i očekuje se da uskoro i kompletan gasovod bude stavljen u probni rad, izjavila je ju­če ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedo­vić Handanović.

Ministarka je obila­zeći završne radove na izgradnji gasne interko­nekcije Srbija - Bugarska rekla da je taj gasovod po­sebno važan za gasifi­kaciju Pirota i drugih opština u Pirotskom okrugu, povećanje kapaci­teta gasne mreže u Nišu i stvaranje boljih uslova za investitore.

- Radovi na gasnoj merno- regulacionoj stanici kod Pirota u potpunosti su završeni, a očekujemo da uskoro i kompletan gaso­vod bude stavljen u probni rad. Ova interkonekcija, pored dodatne sigurnosti snabdevanja koju donosi azerbejdžanski gas, važna je pre svega za snabdeva­nje industrije i toplana. U planu je gasifikacija kompanije "Tigar tajers", koja je veliki potrošač, kao i prebacivanje topla­ne u Pirotu na gas, što je važno zbog ekonomični­jeg korišćenja ovog ener­genta i smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine - rekla je ministarka Đedović Han­danović.

Dodala da je mogućnost priključenja na gasnu mre­žu važna i za dovođenje novih investitora. Kako je rekla, gasne merno-regula­cione stanice koje su deo gasne interkonekcije omo­gućiće razvoj sekundarne gasne mreže u Pirotu, Be­loj Palanci i Dimitrov­gradu, kao i prebacivanje na gas većeg broj potroša­ča od naredne godine.

- Gas je sa stanovišta uticaja na životnu sredi­nu daleko prihvatljiviji od mazuta ili nekih dru­gih energenata. Takođe, in­dividualna ložišta su ve­liki zagađivači i želimo da omogućimo što većem broju građana da se prebace na gas, što će mnogo znači­ti i za zaštitu životne sredine - rekla je Dubrav­ka Đedović Handanović.

Iz Azerbejdžana 400 miliona kubika

MINISTARKA je nedavno u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, kada je potpisan i komercijalni ugovor između gasnih kompanija "Sokar" i "Srbijagas", kojim su osigurane isporuke gasa iz ove zemlje do 400 miliona kubnih metara godišnje do 2026, sa mogućnošću za povećanje na milijardu metara kubnih gasa od 2027.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!