SELAKOVIĆ: Pokušaj prekrajanja istorije i izjednačavanja žrtve i dželata

Novosti online

14. 11. 2023. u 14:04

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nikola Selaković u izjavi za Kosovo onlajn komentarisao je pomeranje spomen-ploče palim srpskim vojnicima u Prištini i naglasio da je u pitanju novi pokušaj prekrajanja istorije na ovim prostorima.

СЕЛАКОВИЋ: Покушај прекрајања историје и изједначавања жртве и џелата

Igor Marinković

Selaković je ukazao da se sve dogodilo na srpskom pravoslavnom groblju gde se nalazi grobnica i drugim srpskim junacima kojima spomenik nije napravljen u parku ili na nekom drugom javnom mestu.

"To je srpsko pravoslavno groblje u Prištini, tu se nalazi i grobnica srpskih junaka koji su izginuli u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Oni su tu sahranjeni, nije njima postavljena nikakva spomen-ploča na zgradi, ulici ili u parku. Ona je postavljena na mestu gde su oni sahranjeni, dakle, reč je o grobnom mestu srpskih vojnika", kazao je Selaković.

Kako dodaje, pogodila ga je činjenica da su to uradili neki strani diplomatski predstavnici akreditovani u Prištini.

"Time se po ko zna koji put pokazuje da takozvano Kosovo nije nikakva država već je jedna isključivo marionetska tvorevina u rukama onih sponzora koji su našu zemlju pre gotovo 25 godina bombardovali da bi ono što je našem narodu najvrednije i najvažnije oteli. I danas, ti koji su to radili 1999. godine, pokušavaju da prekrajaju istoriju. Tako pomeraju nadgrobni spomenik srpskim vojnicima da bi na grobnom mestu srpskih vojnika postavljali raznorazne druge spomen-ploče, izjednačavali žrtvu i dželata na istom mestu i okupljali se povodom Dana primirja kada su se oni koji su se pomirili tada i primirili dakle danas udružili da uklone nadgrobni spomenik i postave druge spomenike. To nas ne treba da iznenađuje, koliko god da je to iznenađujuće i frapantno, samo treba da nas podseti na to ko nam je otimao Kosovo i Metohiju, ko pokušava da prekraja istoriju na tim prostorima i na šta je sve spreman. Ono što je zanimljivo što ovoga puta oni stranci koji su u tome učestvovali, o tome otvoreno govore", naglasio je ministar.

On je ukazao da je to logičan sled svega onoga što se dešavalo ranije, bilo 1999. godine, bilo tokom Martovskog pogroma 2004. godine.

"Ne mogu da zaboravim onaj snimak bahanalisanja i iživljavanja Kforovih vojnika na spomeniku Milošu Obiliću iz Obilića koji je danas, srećom, u Gračanici. Dakle, ovo je logičan sled nečega što su radili do sada, samo što su sada prešli na mrtve Srbe koji im smetaju zato što su Srbi i smeta im njihov nadgrobni spomenik. Srpski narod će ovo sve dobro da pamti. Neće ovo da zaboravi i uveren sam da će doći trenutak kada ćemo spomenik našim vojnicima na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini moći da vratimo tamo gde je on bio, tamo gde mu pripada da stoji i da postoji i da Srbi nisu, kako to jedan naš književnik ovih dana dobro reče, ni Maje ni Inke ni Asteci na Kosovu i Metohiji -- izumrli narod, pa da se prema našoj ostavštini ponašaju na takav način. Ne bi me čudilo da neki od njih određene artefakte od velike vrednosti za naš narod i našu kulturu po svom starom dobrom običaju kradu i otimaju i nose u muzeje u svojim prestonicama", rekao je Selaković.

Kako je zaključio, sve ovo treba da učvrsti ljude u veri da se za Kosovo i Metohiju bore svakog dana.

"Da mislima i svojim delima budemo tome posvećeni svakog dana, da verujemo svojoj državi i njenom rukovodstvu na čelu sa predsednikom Vučićem, da u toj borbi pokažemo najviši mogući stepen jedinstva jer samo kada smo jedinstveni tada smo i dovoljno jaki da izguramo svaku od tih borbi i donesemo dobra i Srbima i Srpkinjama na Kosovu i Metohiji i našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i našem duhovnom, kulturnom i materijalnom nasleđu", naglasio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić