UKLONILI SPOMEN-PLOČU SRPSKIM HEROJIMA: Novi skandal u Prištini, na pravoslavnom groblju postavili obeležje francuskim vojnicima (FOTO)

D. Z.

12. 11. 2023. u 20:23

NOVI skandal u Prištini, ovog puta u spomen–parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomeren je spomenik srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918 godine.

УКЛОНИЛИ СПОМЕН-ПЛОЧУ СРПСКИМ ХЕРОЈИМА: Нови скандал у Приштини, на православном гробљу поставили обележје француским војницима (ФОТО)

foto privatna arhiva

Na mestu obeležja našim ratniima postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Izmeštanje spomen-ploče obavljeno je bez znanja eparhije raško-prizrenske. Belo obeležje našim herojima iz 1984. godine, na kom je pored krsta ispisano "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912– 18", izmešteno je sa bočne strane parka, nad kojim se vije zastava Francuske.

Foto: RTS

Spomen-obeležje pre izmeštanja spomenika i stavljanja novog

 

Nemački i francuski ambasadori u Prištini, Jorn Rode i Oliver Guerot, obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u prisustvu gardista kosovskih bezbednosnih snaga, juče su u izmenjenom spomen-parku položili venac na spomenik francuskim žrtvama.

Inače, izmeštanje spomenika srpskim junacima i postavljanje nove spomen-ploče nije jedina promena na spomen-obeležju na prištinskom pravoslavnom groblju. U delu posvećenom stradalim srpskim i francuskim vojnicima u Prvom svetskom ratu, na spomen-ploči zahvalnosti na kojoj na srpskom i francuskom piše "Večita zahvalnost francuskim ratnicima palim 1918.", pridodat je i prevod na albanski.

Promene na prištinskom pravoslavnom groblju primetio je i fotografisao prištinski paroh Staniša Arsić koji je slučaj prijavio kosovskoj policiji. Oni su mu saopštili da je izmeštanje uradilo preduzeće "Hortikulutra", po nalogu ambasade Francuske u Prištini. Ova promena odnosno izmeštanje spomen-ploče koja je bila neoskrnavljena na pravoslavnom groblju u Prištini, urađeno je uoči obeležavanja Dana primirja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave