SRPSKI LEKOVI JOŠ NISU STIGLI DO BOLNICA NA KIM: Oglasio se Elek - Trenutno se nalaze na terminalu u Prištini

Tanjug

05. 11. 2023. u 08:12

LEKOVI koji su zahvaljujući naporima Beograda poslati zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji još nisu stigli na odredišta, a trenutno se nalaze na terminalu u Prištini, rekao je direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica i predsednik Srpske liste Zlatan Elek.

СРПСКИ ЛЕКОВИ ЈОШ НИСУ СТИГЛИ ДО БОЛНИЦА НА КИМ: Огласио се Елек - Тренутно се налазе на терминалу у Приштини

Foto: Printscreen/RTS

Prema njegovim rečima, u pokrajinu su stigla tri šlepera i to je prva pošiljka posle dve godine i tri meseca, nakon velike diplomatske aktivnosti Beograda da se prevaziđu administrativne prepreke koje je nametnula Priština.

- U jednom šleperu su samo infuzioni rastvori, a u drugom ostali lekovi koji su neophodni za kliničko bolnički centar i za ostale ustanove na KiM koje funkcionišu u zdravstvenom sistemu Ministarstva zdravlja Srbije - rekao je Elek.

Dodao je da očekuje da će u ponedeljak prvi šleper doći u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici.

- Mi smo još pre šest meseci upozoravali na teškoće u snabdevanju lekovima koje bi mogle da dovedu do humanitarne katastrofe. Lekovi sada stižu, ali to treba da se nastavi u kontinuitetu - naglasio je Elek.

Navodi da zdravstvenim ustanovama u kojima se leče Srbi najviše nedostaju fiziološki rastvor i antibiotici, a da ponestaje i anestetika.

- Verujem da ćemo zahvaljujući ovoj isporuci kontinuirano da nastavimo da pružamo zdravstvenu zaštitu, što je najbitnije za naše stanovništvo ovde na teritoriji Kosova. Jer pravo na lečenje vodi pravu na život, a pravo na život je osnovno pravo svuda u svetu, znači, ne podleže nacionalnosti - kaže Elek.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je juče da je kontigent srpskih lekova stigao na KiM i da će uskoro biti dopremljen u srpske bolnice, zahvaljujući intenzivnoj i dugoj diplomatskoj borbi Beograda.

- Zbog gotovo dvogodišnje blokade i opstrukcije Prištine koja je izmišljala razne administrativne prepreke, bili smo na pragu humanitarne katastrofe. O tome je Beograd redovno upozoravao zvaničnike EU tokom dijaloga, ali i ostale međunarodne aktere", naveo je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu