PRETHODNA VLAST DAVALA LAŽNA OBEĆANJA, VUČIĆ GRADI: Pogledajte kako je Prokop izgledao 2012. godine, a kako sada izgleda (VIDEO)

Novosti online

19. 10. 2023. u 12:54

ŽELEZNIČKA stanica Beograd centar u Prokopu biće otvorena sutra, a svečanoj ceremoniji prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ПРЕТХОДНА ВЛАСТ ДАВАЛА ЛАЖНА ОБЕЋАЊА, ВУЧИЋ ГРАДИ: Погледајте како је Прокоп изгледао 2012. године, а како сада изгледа (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Na završetak Prokopa čekalo se, nažalost, pet decenija, a tome je u dobroj meri "kumovala" politika.

Posle 2000. godine raspisano je nekoliko tendera. Inženjeri, saobraćajni stručnjaci složili su se u jednom - do 2012. država nije imala volju da završi stanicu. Po dolasku na vlast Aleksandra Vučića, za svega nešto više od tri godine kreću prvi vozovi sa Prokopa. Sutra će biti otvorena velelepna stanična zgrada.

Jedino što je prethodna vlast radila, davala je lažna obećanja, raspisivala tendere unedogled i gledala kako da se "ugradi" u posao.

- Dvanaest godina ste vladali, na pamet vam nije palo, pa kada sam otvorio 10 koloseka i šest perona, rekli ste nije to to, gde je stanica. Evo sad je i stanica, velelepna - rekao je nedavno predsednik i zapitao "Je li to moralo da čeka nekog Vučića?"

Vučić: Jedna od najlepših staničnih zgrada u Evropi

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade u Prokopu počeli su početkom avgusta 2022. godine, a rok za završetak radova bio je 15 meseci.

Njima je prethodio završetak radova na ploči železničke stanice Beograd centar, na koti 105, površine od skoro 50.000 kvadrata.

Vučić je tokom obilaska radova na železničkoj stanici u aprilu ove godine najavio da će do 20. oktobra "ovaj veličanstveni objekat biti završen" i u video-snimku na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav naveo da će Srbija imati jednu od najlepših staničnih zgrada u Evropi.

Nova zgrada železničke stanice Beograd centar biće površine od oko 5.600 kvadratnih metara, u potpunosti za potrebe prijema i otpreme putnika. 

Železnička stanica Beograd centar je glavna železnička stanica od 1. jula 2018. godine, kada je postala polazna i dolazna stanica za gotovo sve vozove u unutrašnjem i međunarodnom putničkom saobraćaju u Beogradu.

Stanica Beograd centar je 19. marta 2022. godine postala početna i krajnja za vozove na prvoj srpskoj brzoj pruzi, između Beograda i Novog Sada.

Izgradnja nove glavne železničke stanice Beograd, u Ulici Stevana Filipovića, u Prokopu, počela je 3. decembra 1976. godine, radovi su trajali svega dve godine, da bi 1996. bili u ograničenom obimu nastavljeni, a zatim 2001. godine ponovo potpuno obustavljeni.

Intenzivni radovi u Prokopu nastavljeni su 3. decembra 2014. godine, da bi 26. januara 2016. godine bio obeležen završetak prve faze izgradnje stanice.

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana