AUTORSKI TEKST - DR ALEKSANDAR RAKOVIĆ: Putinovo ohrabrenje sa "ruskog Davosa"

Piše: dr Aleksandar Raković, naučni savetnik

10. 10. 2023. u 11:04

BILA mi je izuzetna čast da kao ekspert učestvujem u radu Dvedesete godišnje konferencije Valdaj kluba koja je od 2. do 5. oktobra 2023. održana u Sočiju, u Rusiji. Na Zapadu smatraju da je Valdaj klub "ruski Davos", što pokazuje koliki uticaj ima ovaj think tank diskusioni klub.

АУТОРСКИ ТЕКСТ - ДР АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ: Путиново охрабрење  са руског Давоса

Foto: Jutjub/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Prethodnih godinu dana učestvovao sam na naučnim forumima Valdaj kluba i objavljivao sam u njihovim izdanjima. Trudio sam se da dam zapažen doprinos srpske misli u radu ove ruske institucije. S tim u vezi, dobio sam privilegiju da budem jedini učesnik iz Srbije i bivše Jugoslavije na najvećem susretu 140 naučnika, diplomata i ekonomista iz čitavog sveta s ruskim državnim vrhom.

Formati rada godišnje konferencije Valdaj kluba bili su sastanci i diskusije - pod tim nazivima. To svedoči koliko predsednik Vladimir Putin, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ostali učesnici iz ruskog vrha pridaju značaj Valdaj klubu, jer se sa njegovim ekspertima sastaje i razgovara.

Mesto održavanja, hotel "Poljana 1389", podsećalo me je neminovno na naš srpski zavet o Nebeskoj Srbiji, o Kosovu Polju. Imao sam čast da kao ekspert Valdaj kluba na ovoj konferenciji razgovaram s Lavrovom, predsednikom Putinom, a podneo sam referat na sesiji o pojmovima "ruske civilizacije" i "pravoslavne civilizacije".

Ministar spoljnih poslova Lavrov je nakon mog pitanja o tekućem razvoju prilika u srpskim zemljama pružio jasne poruke podrške srpskom narodu. Rekao je da smo narod sa "slavnom istorijom". Stavio je do znanja da su argumenti predsednika Aleksandra Vučića o Kosovu i Metohiji ispravni. Kazao je, takođe, i da su pravilni potezi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika oko očuvanja dejtonskog poretka u Bosni i Hercegovini. Lavrov je izuzetan diplomata istančanih manira, fokusirane pažnje i dubokog znanja. Njegovo poimanje globalnih prilika seže čak do kapilarnog poznavanja pitanja i problema, o kom god meridijanu da je razgovarao sa učesnicima foruma.

Foto promo

Na sesiji "Ruska civilizacija kroz vekove" podneo sam referat u kom sam podvukao da ruski narod pripada ruskom komonveltu i pravoslavnoj civilizaciji. Moje mišljenje odudaralo je od nedavno utvrđenog državnog stava da je Rusija samosvojna civilizacija.

Naime, ruska državna politika usmerena je danas ka tome da se Rusija smatra posebnom civilizacijom, kao što su posebne civilizacije Indija i Kina.

Izneo sam argumente da postoje rusko pravoslavlje, ruski islam i ruski budizam u granicama Ruske Federacije, ali da to treba smatrati jednim nivoom ruskog sveta odnosno ruskog komonvelta. Naznačio sam da ruski komonvelt takođe tvore prostori istorijske Rusije - Rusija, Belorusija i Ukrajina - te da Rusija ne može biti kompletna bez Kijeva jer je Kijev "majka ruskih gradova". Moj zaključak je bio da se ruski komonvelt, pravoslavna civilizacija i BRIKS odnosno BRIKS+ prožimaju i da sve to čini univerzalizam na kom Rusija insistira.

Za diskusiju s predsednikom Putinom unapred sam poslao temu za razgovor. Smatrao sam kako je vrlo važno da od ruskog predsednika čujemo o rusko-srpskim odnosima, srpskom položaju na Balkanu i o tome zbog čega su Srbi i Rusi meta političkog Zapada. Tema je prihvaćena, uputio sam ruskom predsedniku to pitanje, a Putin nam je svojim odgovorom pružio snažnu poruku. Njegova poruka da su Srbi "nesalomiv narod" nije bila usmerena samo nama Srbima, već je to poručio i Zapadu. Te reči su i globalno odjeknule.

Ruski predsednik je impozantna ličnost. Ima izvanrednu koncentraciju, široko i duboko poznavanje istorijskih i savremenih zbivanja, ogromno znanje u raznim poljima politike, nauke i kulture. O svemu govori kompetentno, strukturalno, bez unapred pripremljenog pismenog koncepta. To svedoči o izvrsnom poretku njegovog uma.

Predsedniku Putinu sam poklonio dve knjige, moju monografiju "Crnogorski separatizam" (Beograd: "Katena mundi", 2019) i zbornik radova "Putin i Rusija - U ratu za mir" (Beograd: Fondacija "Aleksandar Nevski", IP "Princip", 2023).

Učesnici konferencije sa svih kontinenata su bili veoma zainteresovani da u pauzama našeg rada čuju o prilikama u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Srbija je uvažena država.

Imamo puno prijatelja u svetu. Budimo strpljivi i pobedićemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave