ANA BRNABIĆ U OVČARSKO-KABLARSKOJ KLISURI: Jako sam ponosna - nadam se da će mnoga deca ovde da se vrate (VIDEO)

Novosti online

04. 10. 2023. u 13:18 >> 13:32

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić je prisustvovala obeležavanju početaka radova na izgradnji novog vidikovca na Kablaru.

АНА БРНАБИЋ У ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКОЈ КЛИСУРИ: Јако сам поносна - надам се да ће многа деца овде да се врате (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Odgovori na pitanja

Premijerka kaže da se u Srbiji zaustavlja svaki napredak, i mali i veliki projekti.

- Apsolutno se zaustavlja, postoji ta intencija da se ometaju i mali i veliki projekti. Dok se nešto uništava godinama i decenijama, niko se od tih ekologa ne javlja. Evo ovde, jezero, 80 posto je mulj. I niko od ekologa se nije setio da kaže nešto. Tako je sa brojnim projektima, sa Beogradom na vodi. Kada hoćete nešto da sredite, počinju protesti. Kablarci su se sami okupili, otišli kod lažnih ekologa i kažu "nemojte moju imovinu čuvati od mene". Mi nastavljamo dalje. Možete da usporite ali ne možete da zaustavite razvoj Srbije. Mi smo videli da Srbija može da bude pobednička zemlja - rekla je Brnabićeva.

O izborima i opoziciji

- Videli ste kada je predsednik rekao ajmo na izbore u oktobru, da smo odjednom čuli nećemo na izbore... Onda potpisuju dogovor o pobedi i nenapadanju, onda odu ispred RTS-a... Oni više neće ni što oni hoće. Mi moramo dalje, u četvrtak idemo sa budžetom, povećanje plata, penzija... - rekla je premijerka.

O situaciji na KiM

- Mi možemo da radimo samo ono što radi predsednik, da stalno i svuda govorimo istinu. Sve što čujemo ovih dana su laži. Istina je da Kurti želi etničko čišćenje na KiM. I to niko ne sprečava. Nažalost, došli smo do toga da je dozvoljeno da od strane Kurtijeve policije pucaju na dete. Kurti je usred Berlina otpustio direktora policije regiona sever. Ja sam i danas rekla da bih volela da smo svi Gandi. Kurti je na to i išao da će neko ustati u jednom trenutku. Predsednik se i u intervjuu na Si-En-En trudio da što više kaže - navela je premijerka.

"Jako sam ponosna"

Premijerka je, odgovarajući na pitanje Novosti, rekla da je jako ponosna na sve što je urađeno u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

- Ja sam ponosna što smo istrajali, još jednom ne bismo uspeli bez Kablaraca. Mi smo tek na pola puta, idemo dalje, vratićemo ovaj deo prirodi. Nadam se da će mnoga deca ovde da se vrate - kaže Brnabićeva.

- Mi radimo ovo u skladu sa prirodom. Da vas podsetim, vi imate Biokovo skajvok u Hrvatskoj, koji je urađen u okviru Evropskog projekta za održanje prirodnog habitata, za održanje životne sredine i za jačanje ekološke svesti. To može u Hrvatskoj, a ne može u Srbiji. Tamo se niko nije bunio. Ja verujem da mi ovde najbolje radimo za meštane, za našu Srbiju, za Ovčarsko-kablarsku klisuru, za prirodu i za ljude - istakla je ona.

O snimcima Prištine

- Kada smo kod onih snimaka koje objavljuje Priština, svašta smo videli. Samo nismo videli snimak kako su ubijeni Srbi. Jesu li ubijeni iz daljine, ili su ih ubili dok su ranjeni ležali? Ja bih volela da od domaćih medija vidim apel prištinskim medijima da se objavi i taj snimak - rekla je Ana Brnabić.

Obraćanje premijerke

- Hvala na svoj podršci, razumevanju, saradnji, vašim idejama, jedinstvu. Tek ćemo da uradimo mnogo, mnogo stvari. Nema, nažalost, mnogo primera da se neka zajednica ujedini, kao što su se ujedinili Kablarci. Kada treba da napravimo put, svi se do jednog besplatno odreknu svoje imovine. Znam da je u javnosti bilo mnogo debata oko ovog vidikovca i sve vreme sam slušala šta kažu Kablarci, to mi je bilo najvažnije, i ni u jednom trenutku niko nije rekao da ovo ne radimo, već suprotno. Rekli su - da je država ovo uradila pre 20-30 godina, možda bi nas više ovde bilo, možda bi neka deca ostala. Sada kada ovo uradimo, možda će se neka naša deca vratiti. Pogledajte ove predele, ovo je jedan od najlepših krajeva Evrope. Ako mi od ovoga ne možemo da napravimo turistički raj, onda mi ne zaslužujemo tako nešto. Sada kada smo napravili auto-put do Čačka, završavamo do Požege, izmeštamo čitav saobraćaj iz ovog bisera, da budemo dovoljno pametni, da čitavu klisuru vratimo ljudima. Krenuli smo 2021. godine, zato što je čitava ideja bila na sastanku sa predsednikom, pričali smo kada izmestimo saobraćaj, i imamo auto-put, šta da uradimo sa Ovčarsko-kablarskom klisurom da je vratimo ljudima i prirodi. Onda smo smislila da moramo da imamo čitav plan integralnog razvoja. U ovaj predeo nije se ulagalo 60 i više godina, samo smo prolazili, ništa nismo vodili računa, o železničkoj stanici, jezeru Međuvršje... Čini mi se da niko nije verovao da ćemo tako nešto da uradimo, sredili smo železničku stanicu, od stare škole napravili prirodnjački centar, sada svaki dan dolaze deca tu, pa smo sredili pristanište kod jezera, pa smo sredili amfiteatar i trg, sada sređujemo vidikovac. Oni koji sebe zovu ekolozima, treba da razumeju da treba da našu decu upoznamo sa prirodom, da se zaljube u prirodu, a da se zaljube u prirodu treba da dođu na ovakav vidikovac. Nećemo ovde praviti kule i gradove, već nešto što će biti atrakcija, a potpuno u skladu sa prirodom - kaže premijerka.

- Sada već pravimo kapije za ulaz u klisuru, jer je to nešto posebno važnosti i lepote. Samo 40 miliona evra ćemo uložiti u izmuljavanje jezera, jer je 80 posto jezera mulj. Jeste čuli nekad ekologe da dođu i kažu zašto ne sredite jezero. Nikad. A kada hoćete nešto da uradite, onda kažu - nemojte da dirate prirodu. To smo trebali da se setimo pre 60 godina. Mi smo u Ovčarsko-kablarsku klisuru uložili skoro 8 miliona evra. Radimo ovo zbog prirode, ponosimo se ovim biserom - rekla je Brnabićeva i podsetila da su ovo teški dani za naš narod.

- U ovim teškim danima da podignemo glavu, stanemo uz predsednika i nastavimo da se borimo - navela je premijerka.

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, kaže da su zajedno Vlada Srbije i Grad Čačak investirali zajedno 900 miliona dinara.

- Veliku zahvalnost dugujemo vladi, premijerki i predsedniku Srbije. Posebno velika zahvalnost Kablarcima - kazao je Todorović.

- Mi smo kao resorno ministarstvo opredelili 123 miliona dinara za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure - istakao je ministar turizma i omladine Husein Memić.

Ministar Goran Vesić kazao je da je ovo veliki događaj za Čačak i ovaj kraj.

- Važno je da kažemo da svega ovoga ne bi bilo da nije bilo auto-puta Miloš Veliki. Ko bi došao na ovaj vidikovac da nemamo auto-put - naveo je Vesić i najavio brojne projekte za ovaj kraj, za koji kaže da se "u njemu nalazi čitava naša srednjovekovna istorija".

Premijerka razgovarala sa građanima

Premijerka Srbije pozdravila se i porazgovarala sa brojnim okupljenim građanima.

- Kada smo sedeli na jednom sastanku sa predsednikom, pričali smo kako treba da sredimo Ovčar Banju. Nisu nam verovali da ćemo da sredimo železničku stanicu, treba vodovod i kanalizaciju, ali idemo redom... Hvala vam na svoj podršci, ne znam zbog čega su neki bili protiv, ali nisu to bili Kablarci. U budžetu za 2024. godinu određen je poseban fond za pomoć seoskim domaćinstvima  - rekla je okupljenima premijerka.

- Prelepe su slike, šta smo sve uradili. Jedno po jedno dosta smo uradili za Ovčarsko-kablarsku klisuru. Zaista jeste jedno od najlepših mesta u Srbiji, da mogu ljudi da dođu i vide ovu lepotu - istakla je Brnabićeva.

Vidikovac na Kablaru biće po ugledu na svetske

Ovčarsko-kablarska klisura, jedan od najvećih turističkih bisera Srbije, dobija još jednu atrakciju koja će privući turiste iz regiona, Evrope i sveta. Ova jedinstvena celina, koja je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika, jedinstvena po svom položaju, dobija vidikovac.

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, kaže za „Novosti“ da je prvi i osnovi motiv za izgradnju vidikovca zasnovan na lepoti pogleda na meandre Zapadne Morave, Kablar i Ovčar Banju sa vidikovca, za koga mnogi smatraju da je uz Uvac i Taru jedan od najlepših u Srbiji.

- Naša želja jeste da svi posetioci Kablara, bez obzira na godine, fizičke predispozicije, motoričke sposobnosti i slično, mogu bezbedno da dođu do vidikovca i da na njemu uživaju. Izgradnjom puta od Ovčar Banje i puta kroz Čvrkiće, stvara se mogućnost i dolaska velikih autobusa i organizovanih turističkih tura do vidikovca. Posete ovoj lokaciji su postale toliko brojne i posetioci više nisu samo vešti i sposobni planinari i poznavaoci Kablara, tako da je potrebno i pitanje bezbednosti posetilaca podići na najviši nivo - objašnjava Todorović.

Foto TO Čačak

Gorana Čanković, projektant i direktor preduzeća "Energoprojekt – urbanizam i arhitektura“, istakla je u razgovoru za naš portal kako se od početka radilo na tome da sve radnje budu u skladu sa zakonom, imovinsko-pravnim odnosima, te da se vodi računa o ekologiju, o održanju životne sredine, a i da tehnički bude ispravan projekat, što u prvom redu podrazumeva bezbednost.

- Nakon što smo se konsultovali sa svim nadleženim institucijama i dobili sve potrebne dozvole, projekat izgradnje je odobren. Sam značaj cele priče je ogroman, jer Vlada Republike Srbije ima nameru da ulaže u taj ovčarsko-kablarski kraj koji je godinama bio zapostavljen. Tu se nalazi veoma značajno kulturno-istorijsko nasleđe, „Srpska sveta gora“ sa mnogim manastirima, zatim vidikovac koji je tu geografski i prirodno nastao, sa koga se pruža predivan pogled – kaže Čankovićeva za „Novosti“.

Direktorka Zavoda za zaštitu životne sredine Marina Šibalić kaže za „Novosti“ da u osnovi svega leži ideja da se prirodna bogatstva Srbije što bolje prikažu i domaćem stanovništvu, ali i stranim turstima.

- Uz dobro ispraćeno izvođenje radova, poštovanje svih uslova, to može biti jedan vrlo atraktivan i dobar primer održive priče, gde spajamo održive lepote i turističke vrednosti – kaže Šibalićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)