KONGRESMENKA TENI PODRŽALA IZJAVU VUČIĆA: "Kurti mora da se pridržava Briselskog sporazuma i formira ZSO" (FOTO)

Novosti Onlajn

25. 09. 2023. u 20:25

KONGRESMENKA Klaudija Teni, kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu, danas je objavila izjavu u vezi sa nedavnim nasiljem na severu Kosova i Metohije.

КОНГРЕСМЕНКА ТЕНИ ПОДРЖАЛА ИЗЈАВУ ВУЧИЋА: Курти мора да се придржава Бриселског споразума и формира ЗСО (ФОТО)

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Nedavno nasilje na severu KiM je neprihvatljivo i iskreno cenim brzu osudu napada premijera Srbije Aleksandra Vučića. Vlade Srbije i (tzv.) Kosova moraju da se uzdrže od retorike i akcija koje mogu dodatno da podstaknu tenzije. Već mesecima sam zabrinuta zbog potencijalne eskalacije nasilja i tretmana kosovskih Srba od strane Aljbina Kurtija. Zato sam ranije ovog meseca poslala pismo premijeru Kurtiju u kojem ga pozivam da deeskalira tenzije i sačuva prava kosovskih Srba. Još jednom pozivam na potpunu zaštitu ljudskih i političkih prava svih manjina na KiM, posebno srpskog civilnog manjinskog stanovništva, istovremeno pozivajući Kurtija da se pridržava svojih postojećih obaveza prema Briselskom sporazumu iz 2013.

Foto: Printskrin/Tviter

To uključuje konačno stvaranje Asocijacije opština sa srpskom većinom. Obe strane moraju da nastave da rade zajedno na mirnom rešavanju ovog dugogodišnjeg spora. Bajdenova administracija takođe treba da obezbedi da Amerika nastavi da se konstruktivno i proaktivno angažuje u regionu kako bi unapredila mir između svih strana, nadovezujući se na uspehe prethodne uprave.

- Davno je prošlo vreme da se obe strane vrate za pregovarački sto i postignu napredak diplomatskim putem na način koji obuhvata našu zajedničku viziju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana - istakla je kongresmenka Teni.

Klaudija Teni je prvi put izabrana za člana Predstavničkog doma u novembru 2016. godine, a ranije je bila jedina Amerikanka zaposlena u Generalnom konzulata Jugoslavije u Njujorku. Bila je posrednica između ABC Sports-a i jugoslovenske vlade uoči Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

BONUS VIDEO: MONSTRUOZNO - Poslušajte snimak razgovora kosovskih policajaca dok pucaju na Srbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (39)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)