UVEK JE "OBOSTRANIZAM", BEZ OBZIRA KO JE KRIV Šta je Vučić govorio u jutarnjem programu američke televizije

M.S./B.R.

22. 09. 2023. u 14:55

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u jutarnjem programu "Wake Up America" na američkoj televiziji Njuzmaks.

УВЕК ЈЕ ОБОСТРАНИЗАМ, БЕЗ ОБЗИРА КО ЈЕ КРИВ Шта је Вучић говорио у јутарњем програму америчке телевизије

Foto: Printscreen

- Moramo da budemo objektivni što je više moguće. Znate da smo mi u pregovaračkom procesu pod okriljem Evropske unije. Pre toga smo imali dobre pokušaje sa adminitracijom predsednika Trampa. Mi smo pokušali da implemetiramo Vašingtonski sporazum - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara i dodao da nije postojala ista želja i namere sa druge strane. 

Istakao je da je u okviru Briselskog sporazuma postignutog pre 10 godina jedna od obaveza prištinske strane bilo formiranje Zajednice srpskih opšina, što i dalje nije učinjeno. 

- Sada se bojim eskalatornih mera koje vlast Aljbina Kurtija preduzima u poslednje vreme, i koje će, bojim se, ponavljati i sutra, prekosutra i svakoga dana - rekao je predsednik. 

Istakao je da Kurti ovakvim ponašanjem stalno provocira Srbe i da mu nije jasno šta očekuje. 

- Ja sam video da je i državni sekretar Entoni Blinken reagovao, da je reagovala i Evropska unija - rekao je Vučić i dodao da te reakcije ipak nisu bile dovoljno jake kako bi ubedile Kurtija da prestane sa ovakvim provokacijama. 

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Na pitanje novinara da li smatra da bi reakcije morale biti snažnije, Vučić odgovara: 

- Mi bismo voleli da vidimo veoma jasne signale od američke administracije i Evropske unije. Sa vremena na vreme, usudiću se da kažem, mi dobijamo signale, u srpskom smo to nazvali "obostranizam", uvek kada treba da reaguju, bez obzira ko je pokretač i čija je krivica uvek su "dve strane" - rekao je Vučić. 

- I onda se mi pitamo - ok, ali šta je naša krivica, šta mi nismo uradili što ste od nas tražili? - upitao je Vučić. 

Kako kaže, imamo posao sa birokratskim rečnikom sa kojim ne znate kako da se nosite. 

Istakao je da je pre samo sedam dana održana nova runda dijaloga u Briselu, u kojem je pred Srbiju stavljeno 5 zahteva. 

- Odgovorili smo pozitivno na svaki od ovih zahteva. Stoprocentno. Kurti je dobio samo jedno pitanje - kada će formirati Zajednicu srpskih opština, što je njegova obaveza odavno. On nije odgovorio pozitivno.

Kako kaže, dan kasnije izdata su javna saopštenja Borelja, Lajčaka i ostalih, koji su krivili Kurtija zbog toga. 

- Ali kasnije smo ponovo došli do "obe strane". Mi nismo ništa loše uradili - poručio je predsednik. 

U razgovor se uključio i Ričard Grenel koji je istakao da kada god se predsednik Vučić pojavi na nekom značajnom međunarodnom skupu bude upitan o rešavanju problema između Srbije i takozvanog Kosova. Upitao je Vučića i da li bi više voleo kada bi ga na takvim skupovima pitali o neverovatnoj rastućoj srpskoj ekonomiji. 

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je istakao da bi nesumnjivo više voleo kada bi se razgovaralo o rastu ekonomije, jer mi moramo da rastemo i povezujemo se. Smatra da je to najbolji pristup za budućnost. 

Na pitanje novinara da li bi do takve promene došlo, za ljude iz Srbije ali i međunarodne zajednice, kada bi se na vlast vratila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, Vučić ističe da će Srbija naravno poštovati odluku američkih građana. 

- Mi imamo samo dobra iskustva sa administracijom Trampa. Ja ne mogu da kažem nijednu lošu reč o tome. I moram da vam kažem još jednu stvar - kada sam ja bio tamo (prim.aut. na pregovorima u Vašingtonu), mi nismo bili u lakoj poziciji. Reći ću vam još jednu stvar koju ja jako cenim i o kojoj sam javno govorio. Kušner, O'Brajan, Grenel i neki drugi, govorili su sa nama više od dva i po, tri sata. Provodeći sa nama skoro ceo dan oni su pokazali svoju posvećenost i svoju privrženost. Oni su radili sa nama, bez obzira da li smo se mi oko svega složili ili ne. Oni su želeli da nas slušaju i mi to mnogo cenimo. To je nešto što je bio moj iskreni utisak i ja to ne mogu da zaboravim - zaključio je srpski predsednik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (46)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave