POLICAJCI BEZ OZNAKA SEJU TEROR NA SEVERU: Rukovodstvo u Prištini prekida normalan živor Srba u Mitrovici gotovo svakodnvvnim racijama

D.Z. - S.S.R.

01. 09. 2023. u 07:00

STALNI pritisak na Srbe sa Kosova i Metohije i pretnje koje stižu iz Prištine pojačani su pojavljivanjem tzv. kosovskih policajaca koji su bez oznaka na uniformama, ali uz duge cevi, došli preksinoć u Severnu Mitrovicu, što je uznemirilo pripadnike našeg naroda. Ovaj potez premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija stiže posle masovnihhapšenja Srba, zabrana za srpsku robu, pokušaja da radnike PIO fonda isele iz zgrade...

ПОЛИЦАЈЦИ БЕЗ ОЗНАКА СЕЈУ ТЕРОР НА СЕВЕРУ: Руководство у Приштини прекида нормалан живор Срба у Митровици готово свакоднввним рацијама

Foto: D.Z.

Na videu koji je objavljen vide se policajci bez pločica sa imenima kako nose kalašnjikove, a došli su navodno zbog žurke koja im je bila sumnjiva. Upali su brzo posle izjave ministra unutrašnjih poslova tzv. Kosova Ejupa Maćedoncija da će "KBS uskoro moći na sever bez dozvole Kfora". A ne tako davno, tačnije 23. juna, takozvana vojska Kosova marširala je u južnom delu Mitrovice, što je upalilo alarme u oružanim snagama Srbije.

Pomenuti snimak napravio je Aleksandar Arsenijević iz G. I. "Srpski opstanak" iz Kosovske Mitrovice koji je za "Novosti" rekao da "svaki policajac bez identifikacionog broja može da učini šta god poželi, a da ne odgovora, jer se ne zna o kome se radi".

- To bi mogao biti slučaj kao što se meni dogodilo 26. maja kada sam pretučen ispred opštine Zvečan zbog čega niko nije odgovarao. Izjavu o tome morao sam da dam u južnom delu grada jer već deset meseci ne radi inspektorat kosovske policije na severu, a koji je nadležan za žalbe građana. Prisustvo kosovske policije na severu bez jasnih policijskih oznaka koje su i po svom zakonu dužni da nose ne vodi smirivanju situacije. Kosovski policajci u većem broju "šetaju" vikendom pored kafića gde izlazi omladina i to oklopnim i borbenim vozilima. Njihovo prisustvo najprimetnije je svakog vikenda kada mladi izlaze u grad sa blindiranim vozilima i to glavnim ulicama što svakako nije prijatno, već je vid zastrašivanja. Navodno zbog žurke dolazi gomila policajaca.

Predsednik Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović smatra da su događaji u Severnoj Mitrovici samo nastavak eskalacije.

- Već nekoliko nedelja Kurti i njegovi najbliži saradnici govore da su sproveli proces deeskalacije, a stanje na terenu govori suprotno. Pritisnut brojnim unutrašnjim aferama u poslednjih nekoliko sedmica, jedino može nekim dodatnim akcijama protiv Srba da skrene pažnju albanskoj javnosti sa toga. Krajnji cilj Kurtija je da se uz institucije Srbije isele i građani srpske nacionalnosti, odnosno nealbanski živalj sa Kosova. To je Kurtijev konačni cilj - homogeno, etnički čisto Kosova, bez Srba, Kosovo koje bi predstavljao nukleus za stvaranje "velike Albanije", što je konačni cilj svih albanskih političkih elita.

Karanović dodaje da je problem što "svi vide, i Istok i Zapad ko je Kurti, šta je njegova konačna namera, osuđuju takvo ponašanje, jer znaju da može Zapadni Balkan za tili čas odvesti u konflikt, ali niko ne reaguje u onoj potrebnoj, odlučnoj meri, koja bi Kurtija zaustavila".

Obaveštajna razmena sa SAD

NEDAVNO je potpisan sporazum između SAD i tzv. Kosova o bezbednosnoj zaštiti poverljivih informacija koji treba da doprinese "razmeni obaveštajnih podataka koje će obezbediti teritorijalni integritet i suverenitet tzv. Kosova". Ovakva dokumenta se potpisuju da bi se u uslovima kriza i eventualnih borbenih dejstava razmenjivale obaveštajne informacije. Postavlja se pitanja kakva to borbena dejstva mogu biti osim protiv Srba. 

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da pritisak na Kurtija značajno slabi.

- Razvoj situacije u južnoj pokrajini ne ide u pravom smeru, a najavljeni sastanak predsednika Vučića i Kurtija u Briselu neće imati nikakvog efekta, već samo treba da pokaže da Evropska unija radi na rešenju krize. Zabrana ulaska pripadnicima KBS na sever Kosova je dogovorena sa NATO. Maćedoncijeva izjava nije samo puka želja. Takozvano Kosovo ima neki dogovor sa NATO, da li sa nekim zapadnim zemljama, da li sa Turskom, da će se to u jednom trenutku desiti. Pozornica za to je postavljena.

Drecun je dodao da se "Kurti igra deeskalacije, stvara privid sa namerom da organizuje opet nekakve farsične izbore na severu Kosova".

- Vidimo da ne postoje ni naznake da će biti povučena specijalna policija sa severa Kosova. Samo je prividno smanjen intenzitet terorisanja srpskog naroda i novih hapšenja, mada ih ima, a nisu napravljeni ni početni koraci za formiranje Zajednice srpskih opština. Dok se to ne reši, mislim da je besmisleno da se organizuju sastanci na vrhu. Ne mogu uopšte da pronađem bilo kakav racionalan razlog da poverujem da je Kurti spreman na postizanje nekakvog političkog dogovora i na smirivanje situacije na severu, odnosno na vraćanje u pređašnje stanje pre ove krize koja je započeta septembra prošle godine - objasnio je Drecun za RTS i dodao da se Kurti priprema da dovrši okupaciju severa i da za to priprema tzv. vojsku Kosova.

Vjosa krivi Beograd

PREDSEDNICA tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je da na severu KiM ima "destabilizujućih dejstava kriminalnih grupa, koje se usmeravaju iz Beograda". Ona je nakon sastanaka sa američkim kongresmenom Majkom Tarnerom, predsednikom Stalnog komiteta za obaveštajne službe, rekla da je cilj Prištine članstvo u međunarodnim organizacijama poput NATO, EU, Saveta Evrope i drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu