"CRNA GORA IZMEĐU ISTINE I LAŽI": Na Žabljaku predstavljen film sa podacima o identitetu građana Crne Gore

V.K.

15. 08. 2023. u 10:51

DOKUMENTARNI film „Crna Gora međa istine i laži“, sniman na inicijativu Saveza Srba iz Crne Gore, u kome su obrađeni arhivski podaci o identitetskim pitanjima građana Crne Gore, promovisan je sinoć na Žabljaku.

ЦРНА ГОРА ИЗМЕЂУ ИСТИНЕ И ЛАЖИ: На Жабљаку представљен филм са подацима о идентитету грађана Црне Горе

Foto: V. K.

Okosnica filma je "velika narodna skupština srpskog naroda“ (Podgorička skupština) održana 1918.godine. O tome, za Srbe u Crnoj Gori, izuzetno značajnom događaju decenijama su se  širile dezinformacije i laži, čime se podsticala mržnja među građanima Crne Gore. Veliki doprinos u stvaranju filma su dali Luka Karadžić i Sava Obradović, članovi Saveza Srba  Crne Gore, dok je scenario napisao Željko Čurović, a Sanja Jančić autorka je muzike.

- Želeli smo da se istinom suprostavimo lažima. Da bi opstali u vremenu u kojem jesmo moramo pratiti istorijske tokove. U filmu smo čuli akademika Slavenka Terzića gde kaže da je Crna Gora 1905. godine donela oktroisani Ustav u čijem prvom članu piše  da je Crna Gora država srpskog naroda - kazao je scenarista i predsednik Saveza Srba Crne Gore Željko Čurović.

On je ocenio da je Kraljevina Jugoslavija bila prva grobnica srpskog naroda. Podsetio je na prvi popis 1909. kada je u Crnoj Gori bilo 95 odsto Srba i na onaj iz 1948. godine  sa 1,7 odsto!

- Krucijalno pitanje je identitetsko. Pored jezika i pisma, vere pravoslavne, Srpske pravoslavne crkve, veoma je važno da se na predstojećem popisu jasno odredimo ko smo i šta smo. Preti nam nestajanje ako ne vratimo jezik i pismo u institucije obrazovanja - upozorio je Čurović.

Slavenko Terzić

Akademik Slavenko Terzić

U filmu se prvi put prikazuju snimci koji govore o političkom i društvenom stanju koje je vladalo u Crnoj Gori s početka prošlog veka, uz pregršt foto zapisa autentičnih dokumenata. Akademik Slavenko Terzić iscrpno govori o događajima koji su prethodili Podgoričkoj skupštini, kada je jednoglasno  doneta odluka o ulasku Crne Gore u državni okvir Kraljevine Srba, Hrvata I Slovenaca.

- Vrhovna komanda savezničkih armija u Versaju 2. novembra 1918. godine donela je odluku da francuske, britanske, italijanske i srpske snage zaposednu Crnu Goru radi potiskivanja austrougarskih i nemačkih okupacionih snaga na Balkanu - navodi Terzić.

Foto: V. K.

Promocija filma

O tome da li bi bila potrebna Podgorička skupština da Crna Gora prethodno nije kapitulirala 1916. godine, Terzić smatra da bi situacija bila drugačija. Dodaje da je posle kapitulacije najveći broj crnogorskih oficira i vojnika deportovan u koncentracione logore i naglašava da je vekovima postojala težnja srpskog naroda da se oslobodi od tuđinskog jarma.

- Nije bilo velikog otpora ujedinjenju, kako danas želi da se predstavi. Na čelu takozvane Božićne pobune stajali su Jovan Plamenac, Krsto Popović i italijanska vlada koja je pobunu finansirala - naveo je Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu