PATRIJARH PORFIRIJE: Bol nema ni naciju ni veru, bol svake majke, pa i naše srpske majke, jeste bol

Novosti online

04. 08. 2023. u 19:10

CENTRALNA manifestacija povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji "Oluja" počela je večeras u Prijedoru.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Бол нема ни нацију ни веру,  бол сваке мајке, па и наше српске мајке, јесте бол

Foto: Printskrin RTS

Skupu na glavnom gradskom Trgu majora Karlice prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednici parlamenata Vladmir Orlić i Nenad Stevandić, premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministri i drugi zvaničnici Srbije i RS. Nakon parastosa obratiće se predsednik RS Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovo je prvo obeležavanje Dana sećanja koji Srbija i Republika Srpska organizuju u RS. Prijedor je grad koji je među prvima prihvatio izbeglice iz Hrvatske tokom akcije "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine i u kojoj je proterano više od 220 000 ljuidi i ubijeno skoro 2 000 civila.

Obraćanje patrijarha Porfirija:

- Sabrali smo se ovde da se pomolimo za našu braću i sestre iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna kojima je u leto 1995. godine Prijedor im je bila prva stranica spasa tokom ne bivalog po razmerama nasilnog egzodusa našega naroda. Neki su zastali i ostali ovde, neki su nastavili dalje. Ipak, za 1893 nije bilo nade za lepše i bolje dane. Danas smo sabrani u molitvenom sećanju na prognane, stradale i njihove grobove neopevane. Zbog toga vas braćo i sestre pre svega i jednio pozdravljam imenom gospoda Isusa hrista, prvog izgnanika i onoga koji je svojim vaskrsenjem dao smisao svakom stradanju - rekao je Patrijarh. - Ovog leta prinosimo naše molitve za pokoj duša postradalih u poteklim ratovima.

- Braćo i sestre, niko nema elitno i eksluzivno i izuzetno pravo na ljubav prema svojoj kući, svojim blićžnjima, svojim roditeljima, braći i sesrama, svome narodu. Niko nema rezervisano pravo na jedinstvo svoga naroda. Niko nema elitno i eksluzivno i izuzetno pravo na bol, tugu, na oplakivanje svojih žrtava. Neki su se ipak odvažili da mere bol i određuju koju majku može da boli gubitak deteta, a koju ne može. Da kažu da neki bol nije bol. Mi znamo da bol oseća svaka majka, svaki čovek, bez obzira kom narodu pripada i kom se bogu moli. Bol nema ni naciju ni veru. Bol svake majke, pa i naše srpske majke, jeste bol. Bol je bol, ma čiji bio.

-Neka Bog prosti duše stradalih u vojnoj operaciji Oluja, nevinih žrtava, dece, staraca, a svima nama neka dâ mir svoj, rekao je patrijarh srpski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!