ALJBIN KURTI JE NEPOŽELJNA OSOBA U POLITIČKOM VAŠINGTONU: Oglasio se ambasador Srbije u SAD

Tanjug

24. 07. 2023. u 11:54

AMBASADOR Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nema kredibilitet u dobrom delu zapadne javnosti, da više nema monopol na podršku Amerike i da je u političkom i faktičkom smislu nepoželjna osoba u političkom Vašingtonu.

АЉБИН КУРТИ ЈЕ НЕПОЖЕЉНА ОСОБА У ПОЛИТИЧКОМ ВАШИНГТОНУ: Огласио се амбасадор Србије у САД

Foto: Profimedia

On je istakao da nije primetio da je u prethodnim mesecima neki ministar iz tzv. vlade Kosova bio u SAD.

- Za razliku od toga, mi smo u prethodne tri nedelje imali biznis forum sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, kao i izvanrednu posetu ministarke za evropske integracije Tanje Miščević. Juče se završila i poseta ministarke nauke Jelene Begović, koja je razgovarala o unapređenju naučne saradnje sa SAD - rekao je Đurić na TV Hepi.

Đurić je istakao da su mnogi u Prištini nervozni zbog srpskog lobiranja u Vašingtonu. U Kongresu je, kaže ambasador, prošle nedelje moglo da se čuje i drugačije mišljenje o KiM.

- Upućena su pitanja vezana za položaj Srba, a jedan od kongresmena je insistirao na odgovoru na pitanje kada će američki zvaničnici posetiti Srbe na severu KiM, kao i kada će se formirati Zajednica srpskih opština - istakao je Đurić.

On je naveo da kada ljudima u SAD koji su, kako je rekao, "poslednji put čuli za Srbiju 90-ih godina" saopštite činjenice o ekonomskom rastu, to na njih deluje iznenađujuće.

- Imam sreću da služim u Vašingtonu u vreme kada Srbija najviše ulaže u promenu slike o sebi i izgradnju novih odnosa - rekao je on.

Povodom optužbi predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns na račun SPC, Đurić je rekao da te optužbe ne treba uzeti olako, kao i da je reč o bezočnoj laži i pokušaju da se crkva kompromituje. Povodom sankcija od strane SAD direktoru BIA Aleksandru Vulinu, Đurić je istakao da deli mišljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Srbija je nastupila po tom pitanju na jedan transparentan način. Tražili smo od američke strane da nam prosledi dokaze - rekao je Đurić i dodao da je srpsko pravosuđe podržano od strane USAID-a. Govoreći o srpskoj dijaspori u SAD, Đurić je istakao da ona broji više od milion ljudi. "Oni su u političkom sistemu Amerike dugo bili u drugom planu. Danas to želimo da iskoristimo kako bismo jačali povezivanje sa maticom - rekao je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!