"NEMA DEESKALACIJE DOK HAPSE NEVINE SRBE" Velika kolona Srba stigla u Zvečan, protest zbog Kurtijevog terora (FOTO/VIDEO)

D. Zečević

19. 06. 2023. u 14:17

VIŠE hiljada građana koji su krenuli sa severa Kosova i Metohije u znak protesta stigli su u Zvečan. Oni su mirnom šetnjom pružili podršku uhapšenim Srbima sa severa KiM.

НЕМА ДЕЕСКАЛАЦИЈЕ ДОК ХАПСЕ НЕВИНЕ СРБЕ Велика колона Срба стигла у Звечан, протест због Куртијевог терора (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Na početku kolone se nalaze zdravstveni radnici, a pored njih među okupljenim građanima su predstavnici Srpske liste.

Prva se obratila dr Ivana Stojisavljević, glavna sestra KBC Mitrovica.

Prisutnima se obratio i Dragiša Milović, zamenik direktora KBC u Mitrovici i bivši gradonačelnik opštine Zvečan, koji je rekao da nema deeskalacije dok se ne prestane sa hapšenjem nevinih Srba i dok se specijalci ROSU ne povuku sa severa. 

On je i upozorio na dvostruke aršine međunarodne zajednice, koja ima jedan stav prema Srbima a drugi prema Albancima, te poručio da su Srbi protiv nasilja kojem su sami izloženi već mesecima.

FOTO: Novosti

Istakao je i to da se sreća jednog naroda se ne može graditi na nesreći drugog.

Dr Milović je rekao da ovim protestom žele da upoznaju i domaću i svetsku javnost u kakvoj situaciji se nalaze Srbi sa severa KiM, i da se hapse nedužni građani, sportisti, privrednici, a sada i medicinski radnici.

- Želimo da krenemo pažnju na tešku istinu, a to je da je od 1999. godine, i pored prisustva hiljada vojnika međunarodnih snaga, proterano više od 200.000 Srba, i da je uništeno više od stotinu pravoslavnih svetinja - kazao je dr Milović.

FOTO: Novosti

On je napomenuo da Srbe i dalje proganjaju i zastrašuju, da pucaju u njih, i da neće biti deeskalacije dok se specijalci nalaze u zgradama opština i na severu KiM, i dok se hapse nevini Srbi.

- Nema deeskalacije dok Srbe proglašavaju ruljom i teroristima - kazao je doktor, što je izazvalo aplauz prisutnih.

Skup posmatra desetak pripadnika Kfora, koji se nalaze na kordonu ispred zgrade Opštine, a tu su i pripadnici Kurtijeve policije.

FOTO: Novosti

Dr Stojisavljević je istakla za "Novosti" kako se na skupu obratila u ime svih zabrinutih građana koji su izloženi progonu i teroru Kurtija na severu Kosova i Metohije.

- Ja sam se obratila u ime svih zaposlenih KBC, i u ime svih zabrinutih građana zbog progona, hapšenja i terora koje se izvodi nad nama. Skup podrške je organizovan zbog svih uhapšenih, a prvenstveno da bismo pružili podršku uhapšenom kolegi Daliboru Spasiću - rekla je dr Stojisavljević.

FOTO: Novosti

Ona ističe da je srpski narod rešen da ostane na svom prostoru, sa svojim porodicama i u svojim kućama.

- Mi želimo mir, a ne nemire, ali želimo slobodu, i nećemo da budemo ugroženi. Zato tražimo da se povuku specijalne jedinice sa dugim cevima iz opština i sa severa Kosova i Metohije - dodala je dr Stojisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (124)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)