TROJKA VODI NAPREDNJAKE KADA VUČIĆ DIGNE SIDRO? Na Skupštini u Kragujevcu lider SNS povući će se sa čela stranke

S.S.R.

19. 05. 2023. u 17:40

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić napustiće, kao što je i najavio, mesto lidera Srpske napredne stranke 27. maja na stranačkoj skupštini u Kragujevcu pred 4.000 delegata, ali tada ne bi trebalo da se obelodani ko će umesto njega voditi najjaču političku opciju u državi.

ТРОЈКА ВОДИ НАПРЕДЊАКЕ КАДА ВУЧИЋ ДИГНЕ СИДРО? На Скупштини у Крагујевцу лидер СНС повући ће се са чела странке

novosti

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", naprednjaci uveliko razrađuju scenario po kojem bi na što bezbolniji način prebrodili ogromnu prazninu koja nastaje Vučićevim povlačenjem. Tako je, za sada, najizvesnija opcija da SNS u oročenom periodu nakon odlaska aktuelnog lidera predvodi tročlano predsedništvo.

Ako do toga zaista dođe, taj trijumvirat trebalo bi da čine Ana Brnabić, Siniša Mali i Miloš Vučević.

Dugogodišnji lider trebalo bi da povede Narodni pokret za Srbiju, koji će uz SNS, najverovatnije okupiti i SPS, SDPS, PUPS, PS, kao i sve one koji participiraju u vlasti, a i nestranačke ličnosti koje se u aktuelnom globalnom sukobu koji je izazvao rat u Ukrajini nisu opredeljivali i za Ruse ni za Zapad, već su im u fokusu interesi naše države.

Bojan Klačar iz CeSID ocenjuje da će pokret verovatno biti stožer buduće vladajuće koalicije.

- SNS će biti glavni konstituent pokreta, verovatno kadrovski osvežen i reformisan, a moć i uticaj će se preseliti sa Vučićem. On je nadrastao stranku i moć će pratiti njegove selidbe. U prvoj fazi ne treba očekivati da će se ovaj pokret omasoviti. On će manje-više da obuhvati one organizacije koje gravitiraju oko vladajuće koalicije. Može se

očekivati da se priključe pojedinci, javne ličnosti, intelektualci i možda neka manja politička udruženja, ali nije realno da im se priključi neka velika opoziciona stranka.

Prema rečima Klačara, pokret ima veći koalicioni potencijal za postizborne koalicije od samog SNS, pa bi stranke mogle biti motivisanije da sarađuju sa njim posle izbora, jer je programski dovoljno širok za sve opcije koje gravitiraju oko centra. Klačar smatra da

će Narodni pokret biti više od koalicije, a manje od jedne velike političke organizacije:

- Ne mora nužno da znači da će Narodni pokret sa svim konstituentima biti na jednoj listi, ukoliko se pokaže da se bolji efekat postiže ako neke stranke nastupe odvojeno, recimo, manjinske ili SPS. Istraživanja će pokazati da li pokret pravi neophodnu sinergiju ili je bolje da se ispoštuje specifičnost biračkog tela pojedinih stranaka.

Mnogo jači

IZBORNI rezultati pokazali su da Vučić pojedinačno ima veću podršku građana nego njegova stranka. On je na predsedničkim izborima prošle godine dobio 58,59 odsto odnosno 2.157.008 glasova i pobedio u prvom krugu. Koalicija oko SNS "Zajedno možemo sve" je prikupila 42,97 procenata odnosno 1.576.082 glasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SEDAMDESET ODSTO SIROVA HRANA Jelena Đoković: Postala vegan iz straha od bolesti, a to je najgori razlog