SPAVAČI ZAPADA U SNS OD VUČIĆA PRAVE - PUTINA: Ko se pravdao kod ambasadora za to što je predsednik odbio jovanjdanski ultimatum

V. N.

27. 04. 2023. u 09:08

PREDSEDNIK Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sazvao je vanrednu skupštinu ove partije za 27. maj i na njoj bi trebalo da se otvori glavna tema - da li će se neprikosnoveni lider najjače političke opcije u Srbiji povući sa njenog čela kao što je nedavno najavio.

СПАВАЧИ ЗАПАДА У СНС ОД ВУЧИЋА ПРАВЕ - ПУТИНА: Ко се правдао код амбасадора за то што је председник одбио јовањдански ултиматум

Foto: Tanjug

To bi prema procenama analitičara mogao da bude i prelomni trenutak za budućnost SNS imajući u vidu da se Vučić osim kadrovskog osvežavanja SNS istovremeno sprema i da već od Vidovdana započne formiranje Narodnog pokreta za državu. Dakle, krupni zadaci su pred njim, i to u momentu kada njegova stranka umnogome deli i sudbinu države.

Naime, usred odlučne namere predsednika Srbije da u dogovoru sa Vladom izradi strateški dokument u oblasti spoljne politike, a nakon bezobzirnih udaraca Kvinte tokom i posle Kurtijevih "kontejner izbora" i glasanja za aplikaciju tzv. Kosova u Savetu Evrope, Zapad je zaigrao čvrsto na svoje proverene i stare miljenike među naprednjacima. Kao da je nagoveštaj borbe Beograda za još veće samopoštovanje i davanje prednosti u spoljnoj politici onim državama koje nas podržavaju u međunarodnoj areni i ne komadaju Srbiju, bio signal da ktitori lažne države Kosovo, a sve pod tobožnjom brigom da ne skrenemo sa evropskog puta, aktiviraju svoje "spavače" u SNS.

U tom smislu je vrlo ilustrativano vreme odlaska iz naprednjačkog jata bivše ministarke Zorane Mihajlović, a naročito njeni razlozi koje je navela u intervjuu za portal "Nova":

- Ušla sam u tu stranku zato što sam zaista želela da promenim neke stvari. Posle ubistva premijera Zorana Đinđića ništa više nije izgledalo kako bi trebalo. Bilo je mnogo problema. To je negde razlog zašto sam se tada opredelila da budem deo SNS. Vremena su se promenila, ja sam se promenila, stranka se promenila i to je sada jedna nova SNS. Kakva je to stranka? To je sada nešto drugo u odnosu na sve ono što je SNS bila na početku svog osnivanja. Dakle, od jedne proevropske stranke, setite se perioda između 2008. i 2012. godine, kad je stranka ulazila u vlast. Svi smo tada želeli da država bude deo Evropske unije, bilo je mnogo energije i ljubavi ka tom putu. Vi danas možete da vidite da je taj put gotovo zaustavljen. Čini mi se da ima mnogo više radikalnih poteza, a ne proevropskih. Ja sam svedokinja preobraženja SNS i to se meni ne dopada. To je glavni razlog zašto sam se odlučila na ovaj korak.

Mihajlovićeva očigledno za račun onih koji su je svojevremeno gurali i da bude premijer (što je Vučić energično zaustavio) sada direktno radi protiv stranke u kojoj nije aktivna mesecima i zahvaljujući kojoj je imala jedan od najdužih stažova u Nemanjinoj 11, ali i protiv šefa države kojeg želi da predstavi kao nekog balkanskog Putina, ne bi li sebi kupila pozicije u nekoj budućoj vlasti ili grantove za partiju o čijem osnivanju se šuška.

Iako je ona trenutno sa političkom težinom golubijeg perceta, u perspektivi može sa svojim zapadnim pokroviteljima da iz hibernacije trgne i druge "reformatore" unutar, kako reče, radikalizovane SNS, a koje je Vučić posle pada režima DS sakupljao po adenauerovskom modelu "keč ol partije". A, nije ih malo. Ni u Vladi, ni u njegovom bliskom okruženju. Pojedini su mu, recimo, sugerisali da bi "bilo pametno" da prihvati jovanjdanski ultimatum oko Kosova koji mu je isporučila petorka, pa su njegovo decidirano odbijanje poniženja države koristili da se peru pred ambasadorima - eto, mi smo pokušali, ali on neće ni da čuje.

Reč je o korpusu ljudi iz SNS koji su u vrednosnom i ideološkom smislu antipod naprednjačkoj bazi koja se u procentu većem od 80 odsto protivi nezavisnosti Kosova i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, a koji u ovim turbulentnim vremenima, kada se globalni sukob lomi i preko srpskih leđa, koristi priliku za flert sa takozvanom građanskom opcijom i njenim zapadnim mecenama iz kojeg će se roditi strasna ljubav čak i na nagoveštaj pada Vučićevog rejtinga. Opet, analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da će se Mihajlovićeva samo "utopiti u gomilu istih i pomalo dosadnih Vučićevih kritičara" i da ne treba da se nada "da će je američki prijatelji pogurati":

- Ona već duže vreme nema nikakve veze sa strankom. Ovo je njena lična odluka. Javnost joj neće aplaudirati na takozvanoj hrabrosti, jer je bila u stranci dok je bila ministar. Ovo je kraj jedne precenjene političke figure s velikim ambicijama i više nego skromnim učinkom. Domet joj je gostovanje u "Utisku nedelje".

Dugogodišnji javni kritičar Mihajlovićeve i njen dojučerašnji stranački saborac, Vladimir Đukanović, lakonski ju je ispratio iz naprednjačkog jata:

- Srećan put, ptico bela, dobila si što si htela! 

Jadranka udarila na Tanju 

NEPOSREDNO posle ostavke Mihajlovićeve i jedna druga bivša ministarka podigla je glas, i to protiv svoje naslednice. Naime, Jadranka Joksimović žestoko je "oplela" po Tanji Miščević, koja vodi resor evrointegracija, a zbog izjave "da su Albanija i Severna Makedonija prve u potpunosti otpočele pristupne pregovore po novoj metodologiji, te da Srbija može iz njihovog iskustva da nauči o primeni nove metodologije". - Ovako sramnu, neznalačku i uvredljivu za Srbiju izjavu daje ministarka Miščević, jer ništa o novoj metodologiji niti zna niti hoće da zna. Već je bila prebegla iz državne strukture u regionalni Savet za saradnju, pa nije ni učestvovala na više od 100 sastanaka koje sam imala kao ministar i glavni pregovarač Srbije sa partnerima iz cele Evrope, oko pripreme i načina primene nove metodologije koju je baš Srbija prva i jedina do sada uspešno primenila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (276)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada