BRISELSKI SPORAZUM ZA BEOGRAD OD KLJUČNE VAŽNOSTI Petković: U narednoj rundi dijaloga o konkretnim koracima za formiranje ZSO

Tanjug

19. 04. 2023. u 10:14

NAREDNA runda dijaloga na visokom nivou biće posvećena Zajednici srpskih opština (ZSO) i da se uđe u konkretne korake za njeno formiranje, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom 10-godišnjice potpisivanja Briselskog sporazuma.

БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ЗА БЕОГРАД ОД КЉУЧНЕ ВАЖНОСТИ Петковић: У наредној рунди дијалога о конкретним корацима за формирање ЗСО

Foto Tanjug

- Dogovoreno je da naredna runda dijaloga bude posvećena ZSO, da uđemo u najkonkretnije korake, ali ne kako želi Kurti, nego kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine - upravljački tim da obrazloži nacrt statuta ZSO i onda da usledi razgovor o tome - rekao je Petković gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a.

On je istakao da Statut treba da sadrži "sve odredbe koje stoje u opštim principima iz 2015. godine".

Petković je ponovio da ZSO za Beograd predstavlja ključni uslov za dalji proces normalizacije odnosa, što je potvrdio i dogovor u Ohridu.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, najavljena je za 2. maj, u Briselu.  

Petković je ukazao da je, za razliku od Beograda koji je ispunio sve obaveze, Priština dosad na sve načina pokušavala da opstruiše dijalog i ne formira ZSO, kao i da oteža život Srbima na KiM, što se vidi kroz svakodnevne napade i incidente.

- Kada se pogleda šta se dešavalo u proteklih 10 godina, vidi se da posebnu odgovornost snosi međunarodna zajednica, Evropska unija i oni koji su podržali dijalog, jer su oni bili dužni da izvrše potreban pritisak na Prištinu da ZSO bude formirana. ZSO je kičma procesa dijaloga i mi smo u taj proces i ušli da bi se kroz ZSO obezbedila sva prava za Srbe dogovorena sporazumima iz 2013. i 2015. godine - rekao je Petković.

Istakao je da je Briselski sporazum za Beograd od ključne važnosti i da je on živ, te da je tako gledano i iz ugla Prištine, jer je ratifikovan u tamošnjem parlamentu i za njih predstavlja međunarodnu obavezu.

- Čudno je da posle 10 godina govorimo da Priština treba da formira ZSO, ali kada se čuje retorika Kurtija i Osmanije, vide se da oni to i ne žele, a ako bi se i formirala da bude ljuštura bez pravog sadržaja, dok nas zanimaju upravo njene suštinske nadležnosti i ciljevi - naglasio je Petković.

Ocenio je da je današnji dan trenutak kada bi trebalo da se zastide svi koji su upirali prstom u Beograd i govorili da on treba nešto da ispuni, a nisu izvršili pritisak na Prištinu.

Petković je dodao da Aljbin Kurti ne želi ZSO, nego krizu i nemire i da protera Srbe sa KiM.

To, prema njegovim rečima, pokazuje i činjenica da je od dolaska Kurtija na vlast na KiM bilo 320 incidenata i da se Srbi svakoga dana suočavaju sa institucionalnim nasiljem Prištine.

- Došli smo do toga da je juče evropski parlament doneo odluku o viznoj liberalizaciju za KiM. Mi nemamo ništa protiv vizne liberalizacije jer je to pitanje slobode kretanja, ali problem je što je jučerašnjom odlukom nagrađen Kurti i to zato što proteruje Srbe i stalno generiše krize na Kosovu - rekao je Petković.

Odgovarajući na pitanje da li Beograd ostaje pri stavu da nema primene evropskog plana za normalizaciju odnosa pre formiranja ZSO, rekao je da naravno da ostaje i da je ZSO za Beograd ključni uslov za normalizaciju odnosa.

Dodao je da će Srbija nastaviti da se bori za srpski narod na Kosovu i Metohiji i za formiranje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (188)