ZA AMERIČKOG AMBASADORA KOSOVO ŠAMPION VERSKIH SLOBODA: A šampioni srušili 150 crkava i ne vraćaju zemlju Dečanima

Novosti online

24. 03. 2023. u 08:39

AMERIČKI ambasador na tzv. Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je sinoć da se oseća srećnim što je učestvovao na iftaru koji je služio za osoblje ambasade, u svetom mesecu Ramazanu.

ЗА АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА КОСОВО ШАМПИОН ВЕРСКИХ СЛОБОДА: А шампиони срушили 150 цркава и не враћају земљу Дечанима

Foto: Printskrin

On je na svom Tviter nalogu objavio "da Kosovo ostaje šampion verskih sloboda".

- Čast da se pridružim porodici američke ambasade u Prištini na večeri, iftaru povodom svetog meseca Ramazana. Kosovo ostaje šampion verskih sloboda, jedne od mnogih važnih vrednosti koje dele naše dve zemlje - napisao je Hovenijer na Tviteru.

A kako u praksi izgledaju te "zajedničke vrednosti" Vašingtona i Prištine najbolje svedoči slučaj Dečani.

Naime, drevnom srpskom manastiru punih sedam godina vlasti u lažnoj državi ne vraćaju imovinu, uprkos odluci Ustavnog suda tzv. Kosova koji je to naložio pravosnažnom presudom. Za to vreme u Prištini je promenjeno pet vlada i dva predsednika privremenih institucija, ali niko nije sproveo u delo pomenutu odluku koja precizira da se zadužbini srpskog kralja Stefana Dečanskog vrate 24 hektara zemlje, za šta se, bar na rečima, zalažu i ambasadori Kvinte na Kosovu i Metohiji, uključujući, valjda, i Hovenijera. Svetinji je 1946. godine oduzeto više od 700 hektara zemljišta i šume, a tu odluku komunističkih vlasti u Prištini „poštuju”, jer im ide u prilog.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ističe da je Kosovo „najdemokratskija zemlja na zapadnom Balkanu”, ali odbija da primeni pomenutu presudu i tvrdi da ta zemlja pripada društvenim preduzećima „Apiko” i „Iljirija”, odnosno da nikada nije pripadala SPC.

O drugim "šampionskim poduhvatima" prištinskih vlasti, od 1999. naovamo, kada je sa lice zemlje zbrisano više od 150 srpskih crkava i manastira od kojih 61 imaju status spomenika kulture, ne vredi trošiti reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

RUS SE IZ ENGLESKE PRESELIO U SRBIJU: Živim na planini, nemam komšije, potpuno sam izolovan