SELAKOVIĆ: Bunjevci i Srbi neretko su delili istu sudbinu kroz istoriju

Tanjug

23. 02. 2023. u 23:15

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izrazio je danas veliku čast i zadovljstvo što je, kao izlaslanik predsednika Srbije, primio najviše priznanje Bunjevačke nacionalne manjine – nagradu "Ivan Antunović".

СЕЛАКОВИЋ: Буњевци и Срби неретко су делили исту судбину кроз историју

Foto: Tanjug

On je naglasio i da je ovo priznanje za očuvanje idenetnita Bunjevaca jedino koje je dodeljeno povodom nacionalnog praznika Bunjevaca i 20-godišnjice osnivanja njihovog nacionalnog saveta.

-Nagrada, koja nosi ime znamenitog bunjevačkog sveštenika i pisca, ali pre svega rodoljuba, Ivana Antunovića, zaslužnog za buđenje nacionalne svesti Bunjevaca i očuvanje vašeg kulturnog nasleđa i idenetiteta, zaista je veliko priznanje koje Bunjevci danas dodeljuju svojoj državi, rekao je ministar na današnjoj svečanosti Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Selaković je istakao da Bunjevci, baš kao i Srbi, često nisu imali laku sudbinu, a neretko su je zajednički delili kroz istoriju.

-Stoga nikada nećemo zaboraviti vaš doprinos kojim je ispisana istorija na ovim prostorima u borbi za slobodu i slobodnu otadžbinu, rekao je on.

Podsetio je kako su se Bunjevci i Srbi zajedno borili protiv osmanske vlasti i zajedno doneli čuvenu odluku Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena 25. novembra 1918. godine kojom je proglašeno prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

-Za to su glas dala 84 bunjevačkih poslanika, kao i poslanica, jer su baš tada prvi put žene imale pravo glasa na ovim prostorima, istakao je ministar.

Naglasio je i to da je bunjevački narod uvek imao svoj jezik, pesmu, knjigu i reč, pa država vrlo dobro razume potrebu za očuvanjem identiteta i odupiranjem pokušaja prisvajanja kulture ili negiranja identiteta.

-Nažalost, u nekim drugim vremenima i pod nekim drugim režimima pre više decenija Bunjevci su bili suočeni sa pokušajima da im se ospori pravo na identitet, ali danas u svojoj državi Srbiji, koju vizionarski mudro vodi Aleksandar Vućić, ne samo da imaju status nacionalne manjine, već mogu slobodno da izučavaju svoj jezik i kulturu u školama, a bunjevački je i službeni jezik u Subotici, čiji je prvi statut ispisan baš na tom jeziku, poručio je ministar.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić zahvalila je ministru i ostalim zvanicama na svečanosti povodom 20-godišnjice od osnivanja saveta.

-Dan osnivanja nacionalnog saveta zbog njegove velike važnosti proglasili smo za jedan od četiri nacionalna praznika, rekla je ona i naglasila da se u te dve decenije presecaju četiri veka življenja Bunjevaca na ovim prostorima.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić napomenuo je da je u toku prethodne dve godine mnogo urađeno na očuvanju običaja tradicije i kulture Bunjevaca.

-A maj 2021. godine biće upisan zlatnim slovima u istoriji Bunjevaca, jer to je datum kada je bunjevački jezik uveden u službenu upotrebu u Subotici, poručio je Bakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024