TREĆA PREMIJERA U SEZONI: "Greta stranica 89" nova predstava u subotičkom pozorištu

J. L.

22. 02. 2023. u 15:09

ANSAMBL drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici pripremio je novu, treću premijeru u ovoj sezoni.

ТРЕЋА ПРЕМИЈЕРА У СЕЗОНИ: Грета страница 89 нова представа у суботичком позоришту

foto:J.L.

Ovoga puta reč je o komadu po motivma čuvene komedije Luca Hibnera „Greta, stranica 89“, u režiji i adaptaciji Olje Đorđević, koja će biti premijerno izvedena u petak na  sceni „Jadran“. U duodrami, koja će dati sve odgovore o pozorištu nastupiće Suzana Vuković i Miloš Stanković.

Dramski tekst neće doneti predstvu, već ono što publici uglavnom ostane nepoznato – sam proces rada na predstavi. Hibnerov komad je oličenje istinske, duboke ljubavi prema pozorištu i svemu što ono predstavlja.

- Pozorište po svojoj prirodi voli da se bavi samim sobom. Ne možemo da korespondiramo sa nemačkim pozorištem, tako da je ova predstava po motivima Hibnerovog teksta. Za nas troje to je bilo kao jedno putovanje po zajedničkim sećanjima, iskustvima, anegdotama... Koliko god da je smešno i možda deluje preuveličano, verujte, desilo se – otkriva rediteljka Olja Đorđević. – Ovo jeste omaž pozorištu, ali i najplemenitija vrsta smeha kada sklonite sujetu i smejete se sami sebi.

Ansambl drame na srpskom jeziku u ovoj sezoni bavi se stvarima koji ih se lično tiču.  I „Gretica“, kako joj glumci tepaju,  je za lična priča.

- Predstava će odgovoriti na pitanja koja mi stalno slušamo, poput onih kako naučimo tekst, šta radi reditelj, čemu služi sufler, kako se tako brzo presvučete, jesu glumica i reditelj u vezi... To je urnebesna komedija o pozorištu i ljudima koji u njemu stvaraju. Suzana igra sedam glumica i jednu rediteljku a Miloš sedam reditelja i jednog glumca i tako su predstavili široku lepezu likova, nadogradili ih svojim  iskustvom, tako da publika ima utisak da je jako sve jednostavno i lako – najavila je Jelena Mihajlović, dirketorka Drame na srpskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)