KOMŠIJA NAJBOLJE BRINE O ZGRADI: Sve više vlasnika stanova u Subotici odustaje od profesionalnih upravnika

J. L.

23. 02. 2023. u 08:20

IAKO su pre izvesnog vremena počeli sa radom profesionalni upravnici, sve više stambenih zgrada u Subotici se odlučuje da brigu o zajedničkim delovima stambene zgrade ponovo poveri nekom od stanara i nadležnom Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje.

КОМШИЈА НАЈБОЉЕ БРИНЕ О ЗГРАДИ: Све више  власника станова у Суботици одустаје од професионалних управника

foto : J.L.

 To je lane učinilo više od 40 objekata a taj trend će se, po svemu sudeći, i nastaviti.

- Sve više stambenih zgrada se odlučuje da ponovo sa nama potpiše ugovor o održavanju, i sada je u našoj nadležnosti 385 objekata, odnosno devet hiljada korisnika. Zaista imamo dobru saradnju sa upravnicima stambenih zajednica, naši sugrađani su redovne platiše etaža, odgovorni su, sredstva su na računu zgrade i zahvaljujući tome možemo da reagujemo kada je potrebno –  objašnjava Slobodanka Nikolić iz nadležnog javnog preduzeća. -Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada definisani su radovi koji se odnose na tekuće i investiciono održavanje, kako bi se obezbedili zadovoljavajući uslovi u pogledu sigirnosti, higijensko-zdravstvenih uslova, uslova pristupa, upotrebe i korišćenja objekta. Što se tiče tekućeg održavanja, ono se vrši na zahtev Skupštine stambenih zajednica, a to su popravke i delimične sanacije krovova, popravke dimnjaka, betoniranje zaštitnih trotoara oko zgrade, limarski i bravarski radovi... Takođe, u kontinuitetu se vrši mesečni servis i popravke liftovskih postrojenja.  Za radove koji iziskuju više novca, poput kompletne zamene krova, instalacija, sanaciju fasada i drugih radova, odobrava se pozajmica na duži vremenski period otplate. Uslov za to je 80 odsto naplate etažne nadoknade i obezbeđivanje 30-50 odsto sredstava od strane Stambene zajednice.

Upravo ta pozajmica mnogim zgradama je bila rešenje za decenijske probleme, a nekima hitna i neophodna pomoć.

- Na Preobraženje, prošle godine, je bila velika oluja, udar groma je odvojio deo krova, a vetar ga je odbacio skroz na šetalište.  Nadležni u JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje su iste večeri došli, sve je odmah uklonjeno, a onda smo uz njihovu pomoć počeli sanaciju krova – priča nam Nevena Stanić, upravnica zgrade na Trgu Jakaba i Komora 28. – Cela površina krova je oko 450 kvadrata, a 90 kvadrata na zapadnoj strani je otpalo. Morali smo odmah da reagujemo, krov sa ojačanjem nas je koštao 850 hiljada dinara, a morali smo i novi gromobran da stavimo. Naišli smo na razumevanje  preduzeća, koje nam odobrilo pozajmicu da taj posao završimo što pre. Tome je pomogla i jako dobra naplativost etaža, zgrada ima 75 stanova i u tom momentu naplativost je bila 110 odsto.  Do tada smo plaćali najmanju osnovicu etaža, sada je ona povećana, kako bi vratili pozajmicu. Stanari su to prihvatili jer znaju da na drugi način,  bez pomoći preduzeća to ne bi mogli da uradimo, bez obzira što smo velika zgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)