"U BRISEL MOGU DA ME ZOVU KAD FORMIRAJU ZSO, NEĆU DA IDEM TURISTIČKI" Vučić - Rekli su šta misle o Kosovu, a ja o Kosovu i Metohiji

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 13:50

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da u Brisel mogu da ga zovu samo nakon što bude formirana ZSO, da bi sve drugo bilo samo radi turizma.

У БРИСЕЛ МОГУ ДА МЕ ЗОВУ КАД ФОРМИРАЈУ ЗСО, НЕЋУ ДА ИДЕМ ТУРИСТИЧКИ Вучић - Рекли су шта мисле о Косову, а ја о Косову и Метохији

Foto: Novosti

Vučić, koji je danas prisustvovao otvaranju renoviranog Hotela "Planinka" u Kuršumlijskoj Banji, upitan za najavu visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzepa Borelja da će pozvati lidere Beograda i Prištine u Brisel kako bi izgurali evropski plan, kazao da je video izjavu.

- Mogu da govore šta hoće, ali moraju da mi kažu šta je smisao toga. Nikada nisam izbegao razgovor ni o čemu, ni po kojem pitanju. Pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete u Brisel da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa nečim ili posle nečega, nemojte da me zovete, jer tada me zovete u turizam, a nisam zainteresovan pošto sam bio u Briselu 200 puta. Ako me zovete onda me obavestite najpre da su isporučili ZSO, pa kada isporuče dolazim da razgovaram o svemu drugom - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da će, naravno, doći i u turizam ako ga budu zvali, kako Srbija ne bi bila kriva za nešto, ali da ne trebaju da očekuju da će bilo šta prihvatiti.

Upitan da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija koji je rekao da u Srbiji postoji 11 predsednika opština koji nisu srpske nacionalnosti a nemaju posebne zajednice, Vučić je naglasio da je to budalaština i bezobrazluk.

- On bi hteo da istoveti pravno-politički državno-pravni status Srbije i onoga što on naziva Republikom Kosovo. Upravo imamo razgovore zato što nije isto. Nemaš šta da razgovaraš o centralnoj Srbiji. Imamo jednu temu i ona je na stolu. Nisu isto Srbija i Kosovo. Kada neko misli da ima pravo da bude bahat, jer misli da ima velike zaštitnike, šta da radimo. To su besmisleni trikovi koji ne prolaze ni kod mene ni kod bilo kog ko se ozbiljno bavi svojim poslom - naglasio je Vučić.

Na pitanje o čemu je razgovarao sa ambasadorima Kvinte, preneo je da su to ambasadori pri OEBS-u u Beču.

- Oni su mi rekli šta misle o Kosovu, a ja šta mislim o Kosovu i Metohiji - podvukao je Vučić.

Vučić, zamoljen da prokomentariše i izjavu zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija posle sastanka Kurtija sa Miroslavom Lajčakom da kosovski premijer nije prihvatio nijedan sporazu iz Brisela, i da se razgovara sada koji su sledeći koraci i koje sporazume treba modifikovati, odnosno primeniti, poručio je da je "lepo što su sve rekli šta misle, i da je sada na njihovim podržavaocima i velikim zapadnim prijateljima da to reše".

Kada je reč o auto-putu Niš-Merdare najavio je da će uskoro biti otvorena prva deonica Niš-Merošina, a onda će se ići na deonicu do Pločnika, pa od Kuršumljije do Merdara.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK SRBIJE U KURŠUMLIJSKOJ BANjI Vučić prisustvuje otvaranju rekonstruisanog hotela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (145)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri