PRAVILA U PARLAMENTU: Tri dokumenta regulišu red u Skupštini Srbije, ali se često krše

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

04. 02. 2023. u 07:30

O REDU u zgradama Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića i u Ulici kralja Milana brine se služba obezbeđenja Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji su pripadnici tokom sednice o Kosovu i Metohije prekjuče morali da uđu u salu i stanu između poslanika.

ПРАВИЛА У ПАРЛАМЕНТУ: Три документа регулишу ред у Скупштини Србије, али се често крше

Foto: Z.J.

Prema Poslovniku parlamenta, Kodeksu ponašanja i Pravilniku o sprovođenju unutrašnjeg reda, što su sve dokumenta koja se bave "kućnim redom" u zakonodavnom domu, poslanici ne bi smeli da unose u salu ništa osim diskretnih obeležja partije, poput značke na reveru, trebalo bi da uvažavaju jedni druge i da ne koriste "izraze, reči i gestikulacije koje omalovažavaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dostojanstvo Narodne skupštine". Sve što je navedeno u ovim aktima, tokom posebne sednice o KiM, prekršeno je više puta.

NIJE BILO OPOMENA

TOKOM rasprave o KiM poslanicima nisu izricane opomene, iako ih predviđa Poslovnik. Jedna nosi kaznu oduzimanja deset odsto od plate, dve podrazumevaju 20 procenata manje na zaradu, a tri 40 odsto od plate. Ukoliko je parlamentarac izbačen sa sednice, što je kazna koja traje najduže 20 dana, onda će dobiti pola plate. Opomene se izriču ako neko priđe govornici bez dozvole predsednika parlamenta, govori pre nego je tražio reč, priča van dnevnog reda, prekida govornika i dobacuje, neposredno se obraća drugom poslaniku, psuje i vređa...   

Nije baš praksa u našem zakonodavnom domu, i pored višegodišnjih neslaganja političkih opcija u poslednje dve decenije, da se atmosfera toliko usija da mora da ulazi obezbeđenje, ali se dešavalo. Na primer, svojevremeno je došlo do čupanja za kosu između poslanika Tomislava Nikolića i Srboljuba Živanovića, pa su pripadnici MUP morali da smiruju situaciju. Bilo je i nekoliko polivanja vodom, što su praktikovali poslanici Srpske radikalne stranke, dok su bili najbrojniji klub, ali i opozicija. Ostalo je upamćeno da je radikalka Gordana Pop Lazić gađala cipelom predsedavajuću Gordanu Čomić, ali je nije pogodila. Takođe, na jednu sednicu noseći sliku "Plava grobnica" ušao je tadašnji poslanik Miladin Ševarlić, da bi predsenica Maja Gojković pozvala obezbeđenje da je iznese "jer od velike slike ne vidi poslanika".

Prema pravilima, obezbeđenje može da reaguje samo ako to od njih zatraži predsednik Narodne skupštine.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)