"NEOBAVEŠTENOST" BERLINA: Albanci svakodnevno maltretiraju Srbe na KiM, a Nemci se prave da nisu čuli

D. M.

03. 02. 2023. u 18:55

NEMAČKA vlada ne zna za etnički motivisana krivična dela protiv Srba na Kosovu, iako je u poslednje dve godine zabeleženo skoro 300 incidenata u kojima su meta bili naši sunarodnici na KiM, njihova imovina i imovina Srpske pravoslavne crkve.

НЕОБАВЕШТЕНОСТ БЕРЛИНА: Албанци свакодневно малтретирају Србе на КиМ, а Немци се праве да нису чули

Foto: Foto Shutterstock

Ovo proizilazi iz odgovora vlade u Berlinu na upit koji su poslali poslanici frakcije "Alternative za Nemačku" (AfD). Kako prenosi "Kosovo onlajn", u odgovoru je doslovce navedeno:

- Vlada Nemačke nema nikakva sopstvena ili tuđa saznanja u vezi sa etnički motivisanim krivičnim delima u srpskim enklavama na Kosovu.

Vlada, dodaje se, ukazuje u odgovoru i na kosovski ustav, koji, kako podvlače, sadrži sveobuhvatne garancije ljudskih prava, uključujući zaštitu priznatih etničkih manjina.

- Vlada je u više navrata i javno, obe strane pozivala na konstruktivno angažovanje, kao i kosovsku vladu na pojačani dijalog sa kosovsko-srpskom manjinom - dodaje se u odgovoru upućenom AfD-u.

Ovakva "neobaveštenost" nemačkih vlasti u najmanju ruku izaziva čuđenje, imajući u vidu da i predstavnici Srba sa KiM i zvaničnici Beograda u svim diplomatskim kontaktima, ali i zvaničnim dokumentima ukazuju na nasilje i teror Prištine kojima su izloženi i koji je drastično povećan od dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

Na sajtu Kancelarije za KiM dostupni su detaljni podaci o svakom etnički motivisanom incidentu koji se u pokrajini dogodio od 1. januara 2021. godine, a detaljni podaci o napadima, između ostalog, poslati su i u pratećoj dokumentaciji nedavnog zahteva Beograda Kfor (u čijem sastavku je i Nemačka) za povratak dela naših snaga bezbednosti na KiM, a upravo zbog ugroženosti našeg naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna