NEMAČKA NVO DIKTIRA KAKO SRBI DA ŽIVE: Opasan pokušaj da se Nacrt statuta ZSO poturi mimo Briselskog sporazuma i dogovora

D. MILINKOVIĆ

18. 01. 2023. u 07:00

POKUŠAJI da se mimo Briselskog sporazuma i svih ranijih dogovora sada poturi nacrt statuta Zajednice srpskih opština "iz pera" nemačke nevladine organizacije apsolutno su neprihvatljivi za Beograd i kosovske Srbe.

НЕМАЧКА НВО ДИКТИРА КАКО СРБИ ДА ЖИВЕ: Опасан покушај да се Нацрт статута ЗСО потури мимо Бриселског споразума и договора

Foto Dragan Milovanović

Ta jasna poruka poslata je iz srpskog državnog vrha nakon vesti da je Fondacija "Fridrih Ebert Štifung" (FES) završila rad na nacrtu statuta ZSO i da će ga ovih dana prezentovati javnosti. Jer, ovaj opasan manevar "zamazivanja očiju" kada je reč o ZSO, koja je obaveza Prištine više od 10 godina, krije nekoliko zamki i dovodi u pitanje i dijalog, ali i opstanak našeg naroda u pokrajini.

Pre svega, pitanje je kako je došlo do toga da onim što je srž Briselskog sporazuma, a to je ZSO, sada diriguje jedna nemačka NVO, odnosno Berlin, koji je među najizdašnijim pokroviteljima Kosova i koji od Srbije traži priznavanje lažne države kao uslov za ulazak u EU. To, po mnogima, diskredituje čitav proces, ali i samu EU kao medijatora pregovora i garanta svih dogovora. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno je upitao "ko je `Fridrih Ebert` pa da pravi ZSO, kako jedna nemačka nevladina organizacija može da govori o kompentencijama Zajednice i da se meša u to šta će Srbi raditi u svojim opštinama".

Problematično je i to što su razgovori o nacrtu životno važnog dokumenta po naš narod na KiM vođeni u polutajnosti, što u ovaj proces nije uključena politička opcija koja ima ubedljivo najjače uporište među kosovskim Srbima, a to je Srpska lista, već je prednost data srpskim i albanskim nevladinim organizacijama, i neimenovanim međunarodnim ekspertima.

Foto Dragan Milovanović

Zatim, ne postoji nijedan pravni osnov da posao oko statuta ZSO završi bilo kakva NVO ili neka druga organizacija, jer je dogovorima u Briselu jasno utvrđeno da mandat za to isključivo ima Upravljački tim za izradu ovog dokumenta. To je definisano u dva navrata, najpre 2013. godine, sporazumom o "Delokrugu i mandatu upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO". Zatim i 2015, gde se u članu 21 Opštih principa nedvosmisleno navodi da će "Statut ZSO sastaviti Upravljački tim i da će ga predstaviti u dijalogu na visokom nivou u roku od četiri meseca".

Uključivanje "subjekata" kojima nije apsolutno nikakvo mesto u procesu izrade statuta ZSO dodatno potvrđuje da su i te kako opravdane sumnje da Priština i vodeći ktitori njihove nezavisnosti pošto-poto žele da Zajednicu svedu na nivo nevladine organizacije, sa drastično manjim nadležnostima u odnosu na ono što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Kako su "Novosti" već pisale, prema dosad poznatoj verziji statuta ZSO iz kuhinje "Fridrih Ebert", autori su, naizgled velikodušno, ispoštovali sve što je predviđeno Briselskim sporazumom i bili široke ruke prema Srbima. Međutim, više ponovljenom formulacijom "u skladu sa zakonima i ustavom Kosova" unapred su obezbedili da sva rešenja mogu biti obesmišljena u praksi. Jer, prištinski ustavni sud već se izjasnio da ZSO nije u skladu sa najvišim pravnim aktom.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da je nacrt statuta ZSO koji je izradila nemačka NVO još jedno zaobilaženje Briselskog sporazuma i pokušaj da nam "prodaju rog za sveću":

- Ono što je Priština prihvatila kao 100 odsto svoju obavezu, formiranje ZSO, sada Zapad hoće da prepakuje u korist Albanaca. Pokušavaju da nas nateraju da pristanemo na reviziju dogovora o ZSO na sopstvenu štetu, jer je Zajednica bedem koji treba da sačuva Srbe od progona i obezbedi njihov opstanak na KiM. Ovo je samo deo koncentrisanih pritisaka, i spolja i iznutra i sa strane na Srbiju, da odustanemo od odbijanja da se saglasimo sa oduzimanjem naše teritorije.

BRISEL PET GODINA IZBEGAVA OBAVEZU

UPRAVLjAČKI tim za ZSO završio je nacrt statuta pre skoro pet godina, tačnije avgusta 2018. i o tome službeno obavestio EU. Do danas Brisel nije ispunio obavezu i sazvao dijalog na visokom nivou na kojem bi tim predstavio dokument. Interesantno je i da je "Fridrih Ebert", pre samo nekoliko meseci demantovao da rade na izradi nacrta statuta, da bi se sada "volšebno" pojavio gotovo dokument.

VOKER: UŽIVAJU U IGRICI NA SEVERU

BIVŠI šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu Vilijem Voker, koji je fabrikovao priču o navodnom masakru civila u Račku, a koja je bila povod za bombardovanje SRJ, opet je udario na Srbe, poručujući da se protivi formiranju ZSO.

- Razumem zašto srpska zajednica to traži. Oni nastavljaju da uživaju u igricama na severu Kosova. Mislim da vlast u Beogradu želi da koristi i Srbe i Albance na severu kao šahovske figure. Nadam se da će Srbi u Severnoj Mitrovici u jednom trenutku shvatiti da su građani Kosova. Ako to ne shvate, onda ćemo imati problema - rekao je Voker.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!