USTA PUNA DIJALOGA, U KOFERU PRIZNAVANJE: Od danas serija poseta Beogradu specijalaca za pitanje KiM

M. St.

12. 01. 2023. u 07:00

DESANT zapadnih i američkih specijalaca na Srbiju, s ciljem da se ubrza "normalizacija odnosa" sa tzv.

УСТА ПУНА ДИЈАЛОГА, У КОФЕРУ ПРИЗНАВАЊЕ: Од данас серија посета Београду специјалаца за питање КиМ

Foto: D. MIlovanović

Kosovom, usledio je nakon praznika, a prvi u nizu izaslanika, viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole danas stiže u Beograd. Sa njim dolaze i američki zvaničnici Gabrijel Eskobar i Spenser Bojer.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će do 20. januara, odnosno do Svetog Jovana, primiti i predstavnike međunarodne zajednice za dijalog Beograda i Prištine, takozvanu "veliku četvorku".

Šoleova poseta, kako je najavljeno, organizovana je s ciljem da se "podvuče trajna posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana". Uoči posete on je naveo i da je ključno smirivanje situacije i nastavak rada na dijalogu koji bi trebalo da bude zasnovan na nemačko-francuskom predlogu. Američki predstavnik pohvalio je uklanjanje barikada, poručio da je važno da obe strane pomognu deeskalaciji, da treba da počnu da rade na dijalogu koje SAD podržavaju, da "normalizuju odnose, zasnovane na međusobnom priznavanju".

On će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji, kao i o ulozi Beograda u jačanju mira i bezbednosti i angažovanju u dijalogu, koji se vodi posredstvom EU.

Foto: Printskrin/Jutjub/The German Marshall Fund of the United States

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je jedino važno što je na stolu obećanje SAD da će se krenuti sa formiranjem ZSO.

Šole je jedan od svega četvoro funkcionera u administraciji SAD koje direktno postavlja predsednik Džozef Bajden bez odobrenja Senata.

Prema dostupnim podacima, od januara 2021. Šole je u službi u rangu podsekretara kao viši politički savetnik državnog sekretara za široki spektar pitanja, a ranije je bio na različitim pozicijama u Stejt departmentu, Beloj kući i Ministarstvu odbrane. Od 2012. do 2015. bio je pomoćnik američkog sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost, sa pozicije sa koje je upravljao odbrambenom politikom SAD prema Evropi, Bliskom istoku, Africi. Od 2009. do 2011. bio je glavni zamenik direktora Štaba za planiranje politike Stejt departmenta. Pre nego što se priključio Pentagonu, radio je u Beloj kući kao specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za strateško planiranje u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Šole je 1996. pisao za Stejt department sveobuhvatnu istoriju Dejtonskog sporazuma, a 1999. pridružio se administraciji predsednika Bila Klintona. Tu je radio kao glavni pisac govora ambasadora u UN Ričarda Holbruka, kao specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota.

Osmanijeva: Srbija je pretnja

Kada je reč o skorijem angažovanju u našem regionu, Šole je u oktobru od Prištine zatražio odlaganje odluke o kažnjavanju vlasnika automobila sa srpskim tablicama. Od predsednice privremenih institucija Vljose Osmani on je juče čuo da je "Srbija pretnja za stabilnost u regionu i da ima podršku Rusije".

* * * * * * * *

DOGOVOR O TABLICAMA

BISLjIMI NIJE NI PROČITAO

NA pitanje kako komentariše izjavu potpredsednika vlade privremenih institucija u Prištini Besnika Bisljimija, koji je najavio kažnjavanje posle 31. marta onih koji ne preregistruju vozila, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Bisljimi očigledno nije ni čitao o čemu se neko drugi dogovarao.

- Ili najavljuje novu akciju. Ne mislim da imaju način da rade to, inače bi sklonili barikade. To je taktika u kojoj treba da ćutimo kada neko treba da postane član UN - rekao je Vučić.

* * * * * * * *

Uspeh naših službi

NAJSIGURNIJA ZEMLjA EVROPE

VUČIĆ je rekao da je ponosan na to što su naše bezbednosne službe sačuvale sve ono što je od vitalnog interesa za Srbiju i da se u poslednje dve godine u zemlji dogodilo možda samo jedno mafijaško ubistvo, po čemu se svrstavamo u najbezbednije zemlje u Evropi.

- Kada sam govorio da u Srbiji ima mnogo špijuna, hteo sam da pokažem koliki je sudar različitih sila u interesnoj zoni Zapadnog Balkana. Beograd je jedini veliki grad na Zapadnom Balkanu i ovde je sedište svega, logično je da će špijuni ovde da budu smešteni - naveo je predsednik.

* * * * * * * *

ŽELjE PRIŠTINE

DALEKO OD INTERPOLA

PREDSEDNIK Interpola general-major Ahmed Naser al Raisi poručio je premijerki Ani Brnabić, tokom njene posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da članstvo takozvanog Kosova neće biti na dnevnom redu za vreme njegovog mandata. Ona je prenela njegove poruke da će se on truditi da ne politizuje tu organizaciju.

Dodala je i da Srbija ulaže sve napore da tzv. Kosovo ne postane član međunarodnih organizacija, ali je naglasila da su dve ključne, Interpol i Unesko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona