VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA IZGRADNJI BRZE PRUGE: Od Beograda do Subotice uskoro sa sat vremena i pet minuta (FOTO/VIDEO)

Novosti online

14. 01. 2023. u 11:01

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao radove na izgradnji deonice brze pruge Novi Sad – Subotica.

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ БРЗЕ ПРУГЕ: Од Београда до Суботице ускоро са сат времена и пет минута (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Predsednik je na početku obilaska pozdravio radnike i pohvalio da sve lepo izgleda.

U obilasku su bili i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

On kaže da smo zamolili kineske partnere da malo ubrzaju radove.

- Imamo malo problema, ali sad ćemo da ubrzamo. Da se za šest meseci ubrzaju radovi, da radimo bar upola brzo kao vi u Kini - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Predsednik je rkeao da je od 2012. do danas izgrađeno je 108,1 kilometar pruga.

- Poslednja pruga u Srbiji je izgrađena 1976. godine. Ništa posle toga. A onda smo od 2012. izgradili 108,1 kilometar i 775 kilometara i sada radimo novih 156 kilometara, a u planskim dokumentima još 2.026 kilometara. Tako da će biti mnogo posla za kineske komapnije i srpske i kineske radnike - rekao je Vučić.

Ambasadorka Kine Čen Bo kaže da izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta ima veliki značaj ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje drugih regiona.

- Radovi napreduju i uverena sam da će kineski izvođači koji imaju svetsku tehnologiju i iskustvo u izgradnji brze pruge, kvalitetno odraditi ovaj projekat i uz snažnu podršku srpskih partnera u skorijem vremenu uspešno završiti ove deonice - rekla je ona.

Foto: Novosti

Predsednik je rekao da će u Stepanovićevu biti jedna stanica na putu ka Subotici.

- Želimo da železnica, ne samo da postoji, nego da radi i živi. Mi računamo da sve ovo završimo do kraja 2024. godine - kazao je Vučić.

Istakao je da imamo velike planove i želju za dalje radove, dolazak investitora i nove fabrike u mnogim mestima.

- Ekselencijo, hvala još jednom i vama i predsedniku Siju, hvala vašim stručnjacima, hvala i našim radnicima i kompanijama koje obavljaju odličan posao. Još mnogo toga moram da uradimo i napravimo da bi Srbija napredovala - kazao je on.

Odgovori na pitanja medija

Odgovarajući na pitanje medija o sastasnku sa višim političkim savetnikom državnog sekretara SAD  Derekom Šoleom, Vučić kaže da nije optimista po prirodi.

- Imao sam korektan, otovren i sadržajan razgovor sa Šoleom. On je pokazao poštovanje prema Srbiji. Razlikujemo se po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohije i to je to - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da ćemo do kraja 2024. godine ćemo ići od Beograda do Subotice za sat i pet minuta.

- Gradi se više, snažnije i uspešnije nego ikada - kaže Vučić.

Foto: Novosti

Predsednik kaže da će u ponedeljak prestaviti svaki metar izgrađenih puteva i auto-puteva.

- Sve ću da vam pokažem - navodi on.

Predsednik je rekao da nije znao da je Aljbin Kurti postao i NATO u međuvremenu.

- Ja mogu da mu kažem da Srbija ima svoje granice. To nisu ni ruske, ni NATO granice. Ustanovljene su Poveljom UN i Rezolucijom 1244, a on nek priča šta hoće i nek pokušava da Srbiju stavi negde gde nije i sebe gde nije. Granice ne određuje Kurti, već međunarodno javno pravo. To je još jedna od očajničkih poruka gde pokušava sebe da predstavi kao žrtvu, kao "novog Zelenskog", a mene kao "malog Putina" - kazao je Vučić.

Foto: Novosti

Podsetimo, u sklopu radova na rekonstrukciji i izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, deonica Novi Sad – Subotica je treća deonica brze pruge koja se radi.

Izvođač radova je kineski konzorcijum "China Railway International" i "China Communications Construction Company", vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara.

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (98)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)