RUSKI AMBASADOR U SRBIJI UPOZORIO: EU pokušava da drži Srpsku dalje od Rusije

Novosti online

30. 12. 2022. u 14:38

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da EU davanjem kandidatskog statusa BiH samo pokušava da drži je podalje od Rusije.

РУСКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ УПОЗОРИО: ЕУ покушава да држи Српску даље од Русије

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je bosanske Srbe pozvao da se tome suprotstave, tvrdeći da će članstvo u EU zapravo dovesti do ukidanja ovlašćenja Republike Srpske.

"Kandidatski status veoma je opasna stvar", kazao je Bocan-Harčenko u intervjuu za televiziju RS (RTRS).

Dodao je kako je strategija prelaska BiH od Dejtona ka Briselskom sporazumu dodatni pritisak na RS, odnosno pokušaj centralizacije BiH koja, po njegovu sudu, može opstati samo na dejtonskim temeljima.

Bocan-Harčenko je od 2009. do 2014. godine bio ambasador svoje zemlje u BiH, hvalio je predsednike RS Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekavši kako veruje da će oni ostati dosledni u protivljenju uvođenja sankcija i prekidanju veza s Rusijom.

Veruje da će Dodik i Vučić na tome istrajati i da će time nastaviti da jačaju suverenitet Srbije i RS. Bocan Harčenko je odbacio odgovornost Rusije za situaciju u Ukrajini iznoseći tvrdnje kako je za to kriv Zapad jer snabdeva Ukrajinu oružjem.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što je onda uradio sin legende SFRJ fudbala - zapanjilo je sve u klubu