NEĆE DA DELE IMOVINU KOJU JE DEJTON DAO RS: Na posebnoj sednici Narodne skupštine Srpske 29 tačaka, među njima i zakon o imovini RS

S. M.

28. 12. 2022. u 08:43

PRED poslanicima Narodne skupštine Srpske na posebnoj sednici koja je počela juče i gde je na dnevnom redu 29 tačaka, našao se i novi Predlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS.

НЕЋЕ ДА ДЕЛЕ ИМОВИНУ КОЈУ ЈЕ ДЕЈТОН ДАО РС: На посебној седници Народне скупштине Српске 29 тачака, међу њима и закон о имовини РС

foto: Novosti

Prvi ovakav zakon koji je usvojila Narodna skupština u februaru ove godine, Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje RS, suspendovao je u aprilu, da bi ga Ustavni sud BiH u septembru stavio van snage na zahtev bošnjačkih poslanika iz Parlamenta BiH.

Ipak, iz institucija RS su odmah nakon tih događaja poručili kako neće odustati od ovog zakonskog rešenja i on je ponovo u proceduri. Glavni razlog za donošenje ovog zakona je, kako kažu u institucijama RS, zaštita imovine koja se nalazi na području RS i koja prema Dejtonskom sporazumu pripada RS, a ne BiH, kako žele nametnuti bošnjački političari iz Sarajeva.

Milorad Dodik, predsednik RS, poručio je da podržava Narodnu skupštinu u donošenju zakona o nepokretnoj imovini, jer Srpska nema nameru da imovinu deli sa BiH, niti se ona može oteti protivustavnim odlukama Ustavnog suda BiH.

Dodik je podsetio da je pitanje imovine rešeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom.

- Nemamo nameru da tu imovinu delimo sa BiH, niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda. U tome nikada neće uspeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov, koji nije naš - kategoričan je Dodik.

VUKANOVIĆ IZBAČEN

POSLANIK Nebojša Vukanović udaljen je juče sa sednice u toku rasprave o platama zaposlenih u javnom sektoru. Predsednik NS RS Nenad Stevandić isključio je Vukanovića sa sednice nakon opomene da se ne drži dnevnog reda i dodao da Vukanović u 13 minuta govora nije spomenuo zakone o kojima se raspravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024