ŠESTI DAN NA BARIKADAMA NA SEVERU KIM: Vlada Srbije odlučuje o slanju zahteva Kforu

Novosti onlajn

15. 12. 2022. u 07:41 >> 14:55

NA SEVERU Kosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je i dalje napeto. Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Kosovska policija ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka. Krizni štab u Mitrovici apelovao je da građani istraju i ostanu mirni. Navode da prisustvo specijalnih jedinica na severu ne doprinosi stabilizaciji prilika.

ШЕСТИ ДАН НА БАРИКАДАМА НА СЕВЕРУ КИМ: Влада Србије одлучује о слању захтева Кфору

Foto: D.Z.

Kurti u Pragu podneo zhatev za članstvo u EU

Premijer u Prištini Aljbin Kurti podneo je zahtev Češkoj, trenutno predsedavajućoj u EU, za članstvo "takozvane Republike Kosovo" u toj organizaciji.

Vučić: Priština krši Vašingtonski sporazum, odgovor Beograda večeras

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će Priština podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršiti Vašingtonski sporazum, a da će se odgovor Beograda tim povodom biti poznat večeras posle sednice Vlade.

- Danas i zvanično oni krše Vašingtonski sporazum, a na sve to odgovorićemo večeras posle sednice Vlade na koju sam pozvan i oko naših zahteva vezanih za Rezoluciju 1244 UN, ali i za povlačenje priznanja mnogih zemalja. Dobićete precizan odgovor - rekao je Vučić.

Zaharova: Ambasador Bocan-Harčenko ima nalog iz Moskve oko Kosova

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ima nalog da preduzme konkretne korake za podršku normalizacije situacije oko Kosova, Moskva čeka reakciju Beograda, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Sputnjik.

- Što se tiče ambasade u Beogradu, ruski ambasador u Srbiji, koji je u bliskom kontaktu sa srpskim rukovodstvom, dobio je instrukcije iz centra da preduzme konkretne korake podrške, koji se sastoje u normalizaciji ili predlaganju načina za normalizaciju situacije. Čekamo reakciju Beograd - rekla je Zaharova.

Foto: EPA

"Prodavnice, apoteke i benzinske pumpe na severu KiM dobro snabdevene"

Predsednik Udruženja privrednika sa severa KiM Radoš Petrović kaže da je snabdevenost u prodavnicama dobra i da prehrambenih proizvoda i lekova ima dovoljno.

Petrović je rekao da iako postoji izvesna zabrinutost, građani ne prave zalihe robe.

"Robe i prehrambenih proizvoda ima dovoljno, prodavnice su dobro snabdevene, pekare takođe, kao i benzinske pumpe. Dve najveće pekare imaju zalihe brašna za narednih mesec dana", kaže Petrović.

Borelj: Upoznaću lidere EU sa situacijom na KiM

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da će na samitu u Briselu lidere EU informisati o tenzijama na Kosovu i Metohiji.

- Znate da smo poslednjih dana imali mnogo tenzija na severu Kosova. Poslao sam našeg specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd. Upoznaću lidere sa situacijom i pokušajem da se situacija smiri i da se vratimo dijalogu. To je jedini način da se obezbedi evropska budućnost Kosova i Srbije - rekao je Borelj uoči današnjeg sastanka.

Istakao je da je od apsolutne važnosti da nemiri prestanu, da se prekinu barikade, da se smire i vrate razgovoru, kako je rekao, "oko predloga koji smo stavili na sto da bi se našlo trajno i koherentno rešenje" za tenzije između Prištine i Beograda.

Momirović: Ugroženo snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i gorivom na severu KiM

Nadležne inspekcije prijavljuju da se na severu KiM bližimo kritičnoj tački kada je reč o snabdevenosti osnovnim životnim namirnicama i gorivom, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Foto: MGSI

- Nažalost, nadležne inspekcije prijavljuju da se na severu KiM bližimo kritičnoj tački kada je reč o snabdevenosti osnovnim životnim namirnicama i gorivom. Zbog bezumnih poteza privremenih institucija u Prištini, situacija sa snabdevanjem osnovnim životnim namirnicama je i više nego zabrinjavajuća. Naši pokazatelji govore da bi se to moglo desiti već za nekoliko dana - rekao je Momirović.

Vučević: Srbija ima crvene linije koje su svima jasne

Noć je protekla mirno, ali u napetoj atmosferi. I dalje su barikade na putevima na severu KiM i dalje su Srbi i te kako izloženi pritiscima i ugroženi i praktično naterani da na demokratski način brane svoja prava, kaže ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

- Oni nisu ugrozili nikog od Albanaca, prosto su blokirani putevi gde su Srbi apsolutno većinski nastanjeni što je posledica čitavog niza jednostranih poteza koje je Priština, tj. Aljbin Kurti povukao - rekao je Vučević.

Foto: Printskrin/Hepi televizija

Ukazao je da pozicija i položaj srpskog naroda na KiM nisu jednostavni, ali da to ne znači "da treba da kukamo i jadikujemo".

Srbija ima svoje crvene linije i one su danas vrlo vidljive i svima jasne, da tu više niko nema zabludu. Užasno je pogrešna pretpostavka da Srbija ne zna šta radi, da nema planove, da nema strategiju u zavisnosti od razvoja događaja. Imamo. Mi se samo ponašamo pristojno i pokušavamo da sve vratimo u okvire dijaloga, razgovora koliko god da su oni mučni, koliko god da je neprijatno sedeti za stolom sa osobama poput Kurtija. Obaveza je predstavnika države da štite, kroz taj format političkog dijaloga, interese Srbije, da izbegnemo po svaku cenu sukobe. Molimo i naše Srbe na KiM da izbegnu na svaki način sukob sa Euleksom - naveo je Vučević.

Predsednica PS NATO: Barikade na severu treba odmah ukloniti

Predsednica Parlamentarne skupštine NATO-a Žoel Gario-Mejlam izrazila je zabrinutost zbog poslednjih dešavanja na severu KiM, rekavši da su pretnje i napadi naoružanih pojedinaca neprihvatljivi, prenosi Koha.

Prema njenim rečima, barikade treba odmah da budu uklonjene. Zatražila je od svih da se uzdrže od nasilja i provokativnih radnji i da rade na deeskalaciji situacije.

Foto AP

- Put napred mora da bude definisan kroz kontinuirane i konstruktivne pregovore između Beograda i Prištine. Sve strane moraju da ostanu posvećene dijalogu uz posredovanje EU. Pozdravljam nedavnu odluku vlasti na Kosovu da odlože lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova kao konstruktivan korak s obzirom na trenutni kontekst - rekla je ona.

Istakla je da je NATO jasno stavio do znanja da Kfor ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da izvrši svoj mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

EULEKS ne zna ništa o uhapšenom Pantiću

Dodatne tenzije u već napetoj situaciji donela je izjava šefa Euleksa Larsa Gunar Vigemarka, koji je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi.

To se sada, kako kaže, proverava i poručuje da će poslati policijsku jedinicu i policijskog savetnika u Leposavić.

Foto: D. Milovanović/Društvene mreže/Kanal 6 - Srce Bosne

Na to je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, poručivši da je skandalozno da Euleks ne zna gde se nalazi Pantić.

- Primarni zadatak misije Euleksa na Kosovu je staranje o vladavini prava, a šef misije Lars Gunar Vigemark ne zna ni gde je pritvoren Dejan Pantić, ni kako je tretiran, ni da li je video advokata, ni da li je video porodicu, ni da li je primio lekove? Skandalozno! - napisao je Petković na Tviteru.

Vučić sa Lajčakom i Eskobarom

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom. Razgovor je, kako kaže, bio iskren i korektan.

Lajčak je na Tviteru napisao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o situaciji na KiM, te da se traži političko rešenje za uklanjanje barikada.

S druge strane, Gabrijel Eskobar je rekao da SAD odbijaju povratak srpskih snaga na KiM jer su protiv, kako kaže, militarizacije problema, već se zalažu za dijalog.

Navodi i da barikade treba da se uklone, ali mirnim putem od strane onih koji su ih i postavili, kao i da treba saslušati razloge za njihovu zabrinutost, koja je, ističe, "legitimna, a u nekim slučajevima i opravdana".

Ponovio je da se Vašington zalaže za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da traže način da se ta stavka Briselskog sporazuma i sprovede.

Premijerka Ana Brnabić je na sastanku sa Eskobarom ukazala na to da je hapšenje Srba bez dokaza ili optužbi kršenje civilizacijskih normi, vladavine prava i sporazuma čiji je garant Evropska unija.  

Održana sednica Kriznog štaba na severu KiM

Inače, juče je održana sednica Kriznog štaba sa koje je poručeno da građani ostanu istrajni ali suzdržani.

Foto: Tanjug

- Da poštuju pre svega međunarodne predstavnike Kfora i Euleksa jer su oni tu na terenu u skladu sa međunarodnim sporazumima - rekao je potpredsednik Srpske liste Goran Simić posle sednice Kriznog štaba.

Nasilno preuzimanje vlasti u Severnoj Mitrovici

U međuvremenu, u Skupštini opštine Severna Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv parlamenta i formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima, u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, od 16 poslanika jedan je Srbin, Dušan Milunović sa liste "Građanska inicijativa Srpski opstanak".

Nakon što su Srbi napustili kosovske institucije, CIK je odobrio zamenu odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica, gde su sada u većini Albanci.

Za predsednika skupštine izabran je Nedžad Ugljanin iz Građanske inicijative Mitrovica.

Dok traju protesti na severu KiM, predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i Aljbin Kurti i predsednik skupštine Gljauk Konjufca potpisali su zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MLATI ČOVEK PRAZNU SLAMU I NE PRESTAJE Brnabićeva odgovorila Georgievu: Retko kad sam videla da neko toliko uživa u uzaludnosti (FOTO)