ODALOVIĆ O SITUACIJI NA KiM: "Ovo stanje zahteva ozbiljno reagovanje međunarodne zajednice"

Novosti online

14. 12. 2022. u 09:42

PREDSEDNIK Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović ocenio je da stanje na KiM zahteva ozbiljno reagovanje međunarodne zajednice, prvenstveno onih koji treba da budu garant stabilnosti na prostoru KiM.

ОДАЛОВИЋ О СИТУАЦИЈИ НА КиМ: Ово стање захтева озбиљно реаговање међународне заједнице

Veljko Odalović / Foto K. Mihajlović

Kako je naveo za RTS, ako je dolazak specijalnih predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i Amerike za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u Beograd u funkciji smirivanja tenzija i rešavanja problema na KiM koje je izazvao Aljbin Kurti, to je nešto što treba pozdraviti.

 - Imamo jedno stanje koje zahteva ozbiljno reagovanje međunarodne zajednice, prvenstveno onih koji treba da budu garant stabilnosti na prostoru KiM. To nisu ni (Aljbin) Kurti, ni njegove kosovske, kako ih on zove, bezbednosne snage. To su Unmik, i Kfor, i Euleks u mandatu koji mu je ostavljen - naglasio je Odalović.

Komentarišući izjave da neće biti prihvaćen zahtev Srbije koji proističe iz Rezolucije SB UN 12 44, da se na prostor KiM uz saglasnost Kfora vrati određeni broj srpskih bezbednosnih snaga, Odalović kaže da se postavlja osnovno pitanje - šta rade njihovi vojnici i u čijem su mandatu.

- Po kojoj se rezoluciji nemački ili američki vojnici nalaze na prostoru KiM, ako to nije Rezolucija 12 44 i potpisani Kumanovski sporazum - ukazao je.

Odalović dodaje da to treba da bude nešto na šta će komandir Kfora kada bude dobio zahtev da odgovori i obrazloži.

- Možda bude negativan odgovor, ali ovo je način vraćanja Rezolucije 12 44 u život - istakao je.

Kako dodaje, ovo je trenutak kada se po pitanju međunarodne misije mora dobiti odgovor šta oni na KiM mogu da pruže kao garant međunarodnog prava i standarda.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest