PRIŠTINA I BRISEL BI DA OSTAVE SRBE U MRAKU: Specijalni predstavnik EU u Beogradu o mogućem oduzimanju licence "Elektroseveru" na KiM

E. B. T.

17. 10. 2022. u 07:30

PRIVREMENE pokrajinske institucije, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, ruše dogovor postignut između Beograda i Prištine u Briselu 21. juna ove godine, odnosno mapu puta za primenu sporazuma o energetici iz 2013, a za to, po svemu sudeći, imaju i podršku EU.

ПРИШТИНА И БРИСЕЛ БИ ДА ОСТАВЕ СРБЕ У МРАКУ: Специјални представник ЕУ у Београду о могућем одузимању лиценце Електросеверу на КиМ

Miroslav Lajčak i Besnik Bisljimi, Foto Tviter

Tim dokumentom zaštićeni su vitalni interesi srpske strane u oblasti energetike.

Osigurana je puna energetska nezavisnost u snabdevanju severa pokrajine i zagarantovano prisustvo srpske kompanije "Elektrosever" na objektima energetske infrastrukture na tom prostoru, uključujući i trafostanicu Valač.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je u četvrtak u Prištini, da postoji rizik od oduzimanja licence "Elektroseveru" i najavio da će to biti tema razgovora u Beogradu u koji danas stiže. Prethodno je Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi rekao da su se žalili EU da "Elektrosever" nije ispoštovao rok od 100 dana i da nije ispunjena nijedna tačka dogovorenog vodiča.

Međutim, srpska kompanija je onemogućena da sprovede dogovoreno. Kako se navodi u Vladinom Izveštaju o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, pokrajinski regulator je 24. juna ove godine izdao "Elektroseveru" licencu za snabdevanje, ali ona nije postala operativna. Zato ova srpska kompanija nema mogućnost da Prištini dostavi listu potrošača, jer još uvek ne poseduje puni pravni kapacitet da zaključuje ugovore sa njima.

Jedini dokumenti iz paketa mape puta do čijeg potpisivanja još nije došlo su Ugovor o priključenju i komercijalni sporazum koji "Elektrosever" treba da potpiše sa pokrajinskom kompanijom za distribuciju KEDS. Kako se konstatuje, bez zaključenja tih sporazuma svi ostali elementi paketa gube smisao, a "Elektrosever" nije u mogućnosti ni pravno ni faktički da to inicira, već još čeka da to učini KEDS.

Jezero Gazivode, Foto Tanjug

Realizacija sporazuma o mapi puta obezbedila bi "Elektroseveru" samostalnost u snabdevanju strujom stanovništva na severu KiM i pružanje distributivnih usluga na tom području, izdavanje i naplatu računa, održavanje mreže. To znači da bi srpski narod imao sigurnost, struju iz centralne Srbije, rešeno pitanje slabog napona, a bio bi izbegnut i rizik od nasilnih akcija Prištine u nameri da nateraju Srbe da plaćaju kilovate pokrajinskom operatoru KOST.

DEO TAKTIKE OTIMANjA SEVERA

PROFESOR dr Mitar Kovač, stručnjak u oblasti energetske bezbednosti, smatra da Priština traži povod za gašenje "Elektrosevera" u nameri da instrumente lažne države uspostavi i u tom sektoru na severu KiM.

- To spada u domen prisile i samo je jedan segment nasilja koje se nad našim narodom na KiM sprovodi - navodi Kovač.

- Na ovaj način srpskom narodu ugrožava se socijalni položaj u vreme velike energetske krize, a s druge strane, uskraćuje se mogućnost Beogradu da pruži pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)