ĐILASOV GAF: Predložio otvaranje kancelarije koju su Amerikanci najavili još prošle godine

V.N.

28. 09. 2022. u 16:31

TOKOM posete SAD lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kao svoju ideju predstavio je plan da se osnuje Regionalni cetar za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. On se na Tviteru pohvalio da je taj plan obrazložio sagovornicima u Americi, očigledno neobavešten da su upravo Amerikanci idejni tvorci takvog centra u našem komšiluku.

ЂИЛАСОВ ГАФ: Предложио отварање канцеларије коју су Американци најавили још прошле године

Politika

Naime, još prošle godine Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država najavilo je da planira regionalni projekat za unapređenje rada tužilaštava u kriminalnim istraga u državama Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, imenovanjem svog pravnog savetnika sa sedištem u Zagrebu. Čak su i objavili oglas za tu funkciju.

Cilj je, kako je bilo navedeno u tom oglasu, da se poveća kapacitet za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, tzv. Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Putem mentorstva zasnovanog na predmetima i stručnih pravnih saveta, ovi savetnici rade sa svojim stranim kolegama na jačanju sposobnosti za istragu i krivično gonjenje transnacionalnog organizovanog kriminala, terorizma, korupcije, pranje novca, privrednih zločina, krijumčarenje i trgovine ljudima, trgovine narkoticima i novih transnacionalnih kriminalnih aktivnosti kao što su sajber-bazirane šeme prevare i kršenja intelektualne svojine.

Foto: Printskrin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

LJUBAV KOJA TRAJE SKORO DVE DECENIJE: Lepa supruga glumca Nenada Okanovića (FOTO)