AMBASADOR JERMENIJE U SRBIJI PORUČIO: "Jermenska suverena teritorija se osvaja metar po metar"

Tanjug

26. 09. 2022. u 15:56

POVODOM 31. godišnjice nezavisnosti Jermenije, ambasador te zemlje u Srbiji Ašot Hovakimijan danas se osvrnuo na situaciju u kojoj se nalazi njegova zemlja zbog sukoba sa Azerbejdžanom čije su snage, kako je rekao, u noći 12. na 13. septembar izvršile otvorenu agresiju na suverenu teritoriju Jermenije i poručio da je njegova zemlja u vrlo teškoj situaciji i da joj je potreban mir.

АМБАСАДОР ЈЕРМЕНИЈЕ У СРБИЈИ ПОРУЧИО:  Јерменска суверена територија се осваја метар по метар

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/

- Ovo je komplikovana situacija i tražimo izlaz, ali logično je da tražimo od međunarodne zajednice da se osudi agresija na suverenu teritoriju nezavisne zemlje, da se povuče azerbejdžanska vojska sa okupiranih teritorija Jermenije i da se vrate svi ratni zarobljenici - istakao je Hovakimijan.

To, dodao je, nisu preduslovi za uspostavljanje trajnog mira, ali su neophodni uslovi da se obezbedi normalna atmosfera i normalan tok budućih pregovora.

Hovakimijan je na predavanju pod nazivom "Jermenija: izazovi i put napred" koje je održano u Institutu za evropske studije rekao da je, prema poslednjim podacima, kao rezultat napada u septembru broj žrtava na jermenskoj strani 207, uključujući tri civila, dok je 293 vojnika i sedam civila ranjeno, te da ima puno nestalih.

On je dodao kako se metar po metar jermenska suverena teritorija polako osvaja te da su u maju prošle godine oružane snage Azerbejdžana ušle na teritoriju Jermenije i uzele pod svoju kontrolu 45 kvadratnih kilometara, a da su sada dodale još 11 kilometara.

Nakon predavanja usledila je diskusija tokom koje je ambasador odgovarao na pitanja, pa je tako između ostalog prokomentarisao i odnose između Srbije i Jermenije, ističući da su to prijateljske zemlje čiji su odnosi poslednjih godina dosta unapređeni.

Podsetio je da je predsednik Jermenije pre tri godine bio u zvaničnoj poseti Srbiji, da je Srbija otvorila ambasadu u Jerevanu, te da je pre nekoliko meseci imenovan ambasador.

Između ostalog, kao značajno naveo je to što je Srbija ukinula vize za građane Jermenije i podsetio da je Jermenija davno ukinula vize za građane Srbije.

- Imamo puno planova i spremamo se da u dogledno vreme otvorimo diplomatsko rezidentno prisustvo, neću da kažem koji će biti status tog predstavništva u Srbiji - dodao je Hovakimijan.

BONUS VIDEO:

PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost