MANJE IH JE OD 30 ODSTO: Srbi u Vukovaru ostaju bez prava

Jurica Kerbler, Stalni Dopisnik iz Zagreba

22. 09. 2022. u 11:46

POPIS stanovništva sproveden u Hrvatskoj pokazuje da je Srba u Vukovaru 29,73 odsto, što znači da gube sva prava koja su do sada imali po zakonu.

МАЊЕ ИХ ЈЕ ОД 30 ОДСТО: Срби у Вуковару остају без права

Srpski dom u Vukovaru / Foto N. Fifić

Naime, dok ih je bilo više od 30 odsto postojala je zakonska obaveza o dvojezičnosti, te korišćenju latinice i ćirilice na napisima svih javnih ustanova.

Iako je to i do sada Srbima onemogućavano, a u Vukovaru su nasilno skidane dvojezične table, novi popis koji ukazuje na drastično smanjenje broja Srba u gradu na Dunavu bitno će smanjiti njihova prava. Popis je pokazao da iz godine u godinu u Hrvatskoj živi sve manje Srba, tako da je sada 91,63 odsto Hrvata i svega 3,2 odsto Srba. Drastično opada i broj katolika, kojih je sada manje od 80 odsto, dok je građana pravoslavne vere 3,32 odsto. Više od 95 odsto građana Hrvatske izjasnilo se da im je maternji jezik hrvatski, dok 1,16 odsto kaže da im je srpski. Od ukupnog broj građana 99,24 ima hrvatsko državljanstvo.

Dramatično pada i broj stanovnika u Hrvatskoj, pa ih je sada 3,88 miliona, dok ih je devedesetih godina prošlog veka bilo 4,78 miliona.

BONUS VIDEO:

POGROM SRBA IZ KRAJINE: "Oluja" - zločin bez kazne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

ČELO SRPSKE ČEKA DODIKA ILI TRIVIĆEVU: Cvijanovićeva i Šarović imaju najviše šansi da preuzmu funkciju člana u Predsedništvu