STATUS KOSOVA PO MODELU DVE NEMAČKE: Šta je "nova armatura" pregovora u Briselu koju Zapad nudi Beogradu?

S. Rovčanin Tomković

12. 09. 2022. u 07:00

IZA namere Zapada o rešavanju kosovskog pitanja, čiju je ponudu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao novom armaturom pregovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog, a konačnog rešavanja problema u vezi sa Kosovom i Metohijom, mogao bi se kriti model dve Nemačke, odnosno zahtev Beogradu da prihvati postojanje lažne države, ali ne i da zvanično prizna nezavisnost.

СТАТУС КОСОВА ПО МОДЕЛУ ДВЕ НЕМАЧКЕ: Шта је нова арматура преговора у Бриселу коју Запад нуди Београду?

Foto Dragan Milovanović

Ovako se u javnosti govori o tome šta su u Srbiju doneli izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji je stigao "pojačan" Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, emisarima nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona. O tome kakav će biti odgovor Srbije sutra će pred poslanicima govoriti predsednik Vučić na posebnoj sednici Skupštine o KiM.

Prema oceni nekadašnjeg ministra spoljnih poslova i ambasadora Živadina Jovanovića eventualna primena koncepta dve Nemačke znači da Srbija ne bi priznala tzv. Kosovo, ali bi trebalo da se saglasi sa članstvom u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama:

- Računaju da Srbiji podvale time što neće morati formalno, ni pismeno ni glasno, da prizna nezavisnost tzv. Kosova, ali bi ulazak lažne države u međunarodne organizacije značio da gubimo teritoriju. Treba jasno da kažemo da branimo integritet, Kosovo kao sastavni deo Srbije, neutralnu vojnu poziciju, pravo na strateške odnose sa Rusijom i Kinom...

Foto Dragan Milovanović

On pita gde je ta ravnopravnost u EU, ako od 27 članica samo dve - Francuska i Nemačka - "ojačavaju" Lajčaka.

- U pitanju je promovisanje nemačke geopolitike, a Francuska je ovde samo kao mlađi brat, ili sekundant Nemačke. Jer, Nemačka nema kredibilitet ovde koji ima Francuska. Ali, Makron je to prijateljstvo prostro kao most za ekspanziju nemačke geopolitike i to nije naročito časna uloga koju Francuska igra - kaže Jovanović.

Prema rečima predsednika Odbora za KiM Milovana Drecuna, od Beograda će tražiti da "prihvati postojanje lažne države Kosovo, a u ovom trenutku se ne traži direktno priznavanje, jer je svima na Zapadu jasno da ne može do toga da dođe". I on smatra da je u igri rešenje poput "dve Nemačke":

- Time bi Zapad mogao da kontrira ruskom predsedniku Putinu i kaže mu da nema presedana kada je reč o KiM, već da je to pitanje zatvoreno. Beogradu bi bila ponuđena skraćena verzija Zajednice srpskih opština, odnosno da se odnosi samo na četiri na severu, posebna zaštita SPC i verovatno ubrzanje evrointegracija.

PRIŠTINA ČEKA AMERIČKE PARE

MINISTARSTVO odbrane tzv. Kosova juče je saopštilo da visoko ceni finansijsku podršku SAD, ali da još ne zna koliki će iznos dobiti. U pitanju je deo od 2,2 milijarde dolara koliko će, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, biti raspodeljeno Ukrajini i drugim zemljama koje mogu biti izložene "opasnosti od ruskog uticaja". Novac će biti iskorišćen u okviru plana tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, što je protivno međunarodnim sporazumima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (23)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)