SLOVENCI SE LJUTE, A KOMADALI SU SRBIJU: Još u doba SFRJ podržavali separatizam Albanaca

M. St.

09. 09. 2022. u 07:33

ISTINA sasuta u lice, da je priznavanjem nezavisnosti Kosova prekršila teritorijalni integritet Srbije zabolela je Sloveniju, iako je ona svojevremeno prva stala u red da pruži vetar u leđa lažnoj državi, čiju je samostalnost zdušno zagovarala još u doba SFRJ.

СЛОВЕНЦИ СЕ ЉУТЕ, А КОМАДАЛИ СУ СРБИЈУ: Још у доба СФРЈ подржавали сепаратизам Албанаца

Foto Tanjug

S druge strane, uvređena Ljubljana ništa nije uradila po pitanju prava Srba u deželi, koji, uprkos tome što su najbrojniji, još nemaju status nacionalne manjine.

Da "ceo svet zna da će Kosovo biti nezavisno", još tri godine pre otcepljenja, drznuo se da javno prorekne tadašnji predsednik Slovenije Janez Drnovšek, zbog čega mu je tada otkazana poseta Srbiji i Crnoj Gori. On je izjavio da je "javno rekao ono što svi u međunarodnoj zajednici misle".

Kako za "Novosti" objašnjava nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović, ne čude ove izjave, budući da je Slovenija uvek težila separatizmu još za vreme SFRJ, kao i da su i u saveznim organima tadašnje države bili na strani Albanaca i tadašnjeg autonomaškog rukovodstva Vojvodine.

Foto Tanjug

Borut Pahor

- Ojačavali su poziciju pokrajine kako bi ona bila iznad Srbije. Ne zaboravimo da su slovenačke paravojne snage pobile srpske regrute i pokrenule lanac građanskih ratova na području SFRJ. Oni su prvi težili otcepljenju.

Prema mišljenju Jovanovića, ovakav stav Slovenije prema Srbiji, dopustila je vlast posle petog oktobra, koja se ranije utrkivala da Slovence proglasi strateškim partnerima očekujući njihovu podršku na putu ka EU:

- Iznenađujuće je bilo ponašanje demokratskog rukovodstva od 2000. godine pa do danas, gde su se postavili u poziciju inferiornosti u odnosu prema njima. Oni su koristili Srbiju kao važnu sirovinsku bazu za svoju industriju. To nam se sada obija o glavu. Ovo je opomena za naše rukovodstvo da mora da se preispita da li smo ranije vodili ispravnu politiku prema Slovencima i dozvolili da se ponašaju ovako. Uvek su imali taj arogantni stav prema Srbiji, jer su članica EU i NATO.

O tretmanu prema Srbima u Sloveniji, govore i podaci da su oni najbrojnija nacionalna zajednica u toj zemlji, a da ipak, za razliku od Italijana, Mađara i Roma, kojih je znatno manje, nemaju prava na školovanje na srpskom jeziku, osnivanja sopstvenih medija ili političkih tela i imenovanja predstavnika u državnim institucijama.

AMBASADORKA

MINISTARSTVO spoljnih poslova Slovenije pozvalo je pre nekoliko dana ambasadorku Srbije Zoranu Vlatković na razgovor zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora.

Naime, Vučić je na pitanje zašto Srbija nije uvela sankcije Rusiji, odgovorio:

- Kako da objasnim svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji. Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, ali Slovenija priznavanjem Kosova jeste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)