PRAVE UTVRĐENJA BLIZU PRELAZA: Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić zabrinut zbog grupisanja kosovskih specijalaca

V. N.

31. 08. 2022. u 07:00

GRADONAČELNIK Leposavića Zoran Todić rekao je juče da veliko prisustvo pripadnika kosovskih specijalnih policijskih jedinica u punoj ratnoj opremi, ne samo u Leposaviću već i drugim opštinama na severu, koje prave utvrđenja blizu administrativnih prelaza, izaziva zabrinutost i govori kakve su namere Prištine.

ПРАВЕ УТВРЂЕЊА БЛИЗУ ПРЕЛАЗА: Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић забринут због груписања косовских специјалаца

Kurtijevi specijalci opsedaju sever, Foto AP

Ova informacija budi sumnju da može doći do problema sutra, za kada je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio početak preregistracije tablica, odnosno promenu onih sa srpskim oznakama na kosovske.

- Prema saznanjima koja imamo, u blizini naše opštine, u albanskim selima nameravaju da otvore novu bazu. Te jedinice su sastavljene od etničkih Albanaca i dolaze u punoj ratnoj opremi. To ne ide u prilog smirivanju tenzija - naveo je Todić.

Zoran Todić, Foto Tanjug

On je rekao da su na terenu i pripadnici misije Kfora, koje srpski narod prepoznaje kao jedino legitimne vojnike koji su zaduženi da čuvaju mir.

- Nikakve specijalne jedinice kosovske policije sa dugim cevima i oklopnim trasnporterima nemaju ovde šta da traže. To izaziva dodatni strah i govori kakve su namere Prištine. Moramo da se vratimo u pređašnje stanje i da oni napuste prostor gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Mi imamo regionalnu lokalnu policiju sačinjenu prema etničkoj strukturi. Na ove probleme ukazujemo Kforu, apelujemo da oni i policija regiona sever mogu da borave ovde, u koju koliko-toliko imamo poverenje, u odnosu na ove specijalne jedinice koje dolaze u punoj ratnoj opremi - naveo je Todić.

On je rekao i da veruje da je moguće da se nađe kompromis oko registarskih tablica, po modelu dogovora za lične karte, ako postoji iole malo dobre volje kod vlasti u Prištini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)