RUŠE ISTINU O MONSTRUMIMA IZ "ŽUTE KUĆE": Novi potez Tirane dokaz da Albanci ne žele da se suoče sa svojim zločinima

D. MILINKOVIĆ / S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

23. 07. 2022. u 10:00

NAMERE Tirane da stave van snage izveštaj Dika Martija usvojen u Savetu Evrope, koji je ogolio da su lideri OVK činili monstruozne zločine i trgovali organima ubijenih Srba, ima za cilj da skine odgovornost sa Albanije, koja je očigledno davala logističku podršku teroristima.

РУШЕ ИСТИНУ О МОНСТРУМИМА  ИЗ ЖУТЕ КУЋЕ: Нови потез Тиране доказ да Албанци не желе да се суоче са својим злочинима

Foto: Arhiva VN

I pored toga što je Beograd bezbroj puta ukazivao na vezu OVK i Albanije, klupko se dodatno odmotalo kada je Specijalni sud u Hagu za ratne zločine na KiM podigao optužnicu protiv zloglasne četvorke Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija da su osim na teritoriji KiM počinili zločine i u dva mesta u Albaniji - Kukešu i Cahanu.

Parlament u Tirani izglasao je pre dva dana rezoluciju kojom se osporavaju tvrdnje iz izveštaja Martija o zločinima bivših pripadnika terorističke OVK i o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i Albaniji, sa ciljem da se zatraži poništenje optužnica Specijalnog suda protiv bivših čelnika OVK. Dokument će, prema planu Albanije, biti dostavljen Savetu Evrope u septembru, a od ove organizacije biće traženo da se distancira od, "nedokazanih optužbi međunarodnih istraga, jer 11 godina od sastavljanja izveštaja tvrdnje nisu dokazane".

U izveštaju Martija ukazuje se na vezu lidera OVK sa trgovinom organima i drugim kriminalnim radnjama, navodi se da je u "žutoj kući" pronađena krv, špricevi i drugi medicinski materijal, a da se vlasnik nevešto pravdao da su tu, u sobi, klali kokoške?!

Takođe, data je i ruta kretanja zarobljenika i slanja organa sa aerodroma u Albaniji ka primaocima organa, sa kojima je sve dogovarano na nelegalnom tržištu.

Dik Marti, Foto AP

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je izveštaj kojim se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi sa 169 poslanika "za", osam - protiv i 14 uzdržanih. Po usvajanju rezolucije, Marti je rekao da se "završava jedna etapa u ovom poslu i da bi međunarodna zajednica trebalo da izvuče pouku iz podrške koju je rezolucija dobila".

Šef delegacije Srbije u PSSE Ivica Dačić poručio je da se nikada nije desilo da ova organizacija revidira rezolucije koje su ranije donete, pa neće ni sada.

- To su ti bezuspešni pokušaji da se ospore teške optužbe za trgovinu organima, zbog čega je formiran i Specijalizovani sud u Hagu.

Takođe, član delegacije Srbije pri PSSE Biljana Pantić Pilja ocenila je da bi bio skandal neviđenih razmera ako bi došlo do toga da se u toj instituciji opovrgne Martijev izveštaj:

- Očigledno je da oni ne idu ka tome da se suoče sa svojim zločinima i sa onim što su radili. Ovo je primer njihove političke igrarije. Nije za rezoluciju PSSE glasala samo Srbija. To znači da bi sada svi koji su glasali za rezoluciju trebalo da pljunu na to što su uradili i da kažu: ne, tako nije bilo.

Rama i Tači, Foto AP

Pilja je ukazala na to da je taj izveštaj pre usvajanja morao da prođe određenu proceduru i komitete i da je o njemu moralo da se diskutuje. Prema njenim rečima, ovakve akcije ne govore o tome da postoji spremnost za politiku pomirenja i da se pronađu žrtve i prizna krivica, a kako ističe, to pitanje jeste za PSSE:

- Na kraju će se izgleda usvajati rezolucije da su Srbi sami sebi vadili organe i sami sebe ubijali i da ništa nisu uradili teroristi iz OVK.

Advokat Zoran Živanović, branilac u procesima protiv Srba u Haškom tribunalu, kaže, za "Novosti", da je ovo pokušaj albanske države, na čijoj teritoriji su se dešavali zločini, da "opere ruke" od svega toga:

- Izveštaj Dika Martija je dosta iscrpan i sprovođene su istrage na tlu Albanije i od strane Haškog tribunala. Marti je u dokumentu opisao mesta gde su organi vađeni, tragove koje su nalazili, razne medicinske instrumente, naveo je izjave svedoka koji su dovozili žrtve... Na osnovu nekih nalaza iz Martijevog izveštaja bilo je i nekih hapšenja u Turskoj i na Kosovu, ali nisam siguran da su ti postupci završeni osuđujućim presudama.

U zloglasnoj "žutoj kući" ljudima vađeni organi, Foto KFOR

I kosovske i albanske vlasti su takve istrage opstruirale. Albanija je uvek osporavala Martijev izveštaj i ova rezolucija je bila očekivana. Jer, Marti je teško okrivio i tadašnje vođe tzv. OVK, a kasnije političke lidere u Prištini.

Živanović smatra da rezolucija parlamenta u Tirani neće imati veliki domet, niti će biti moguće da se izveštaj Martija "neutralizuje", što sada traži Albanija.

U zloglasnoj "žutoj kući" ljudima vađeni organi, Foto KFOR

Udar Albanije na Martijev izveštaj bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović vidi kao pokušaj Tirane da nakon otpočinjanja pregovora sa EU otkloni prepreku koja je čeka:

- U pristupnom procesu moraće da se suoče sa obavezama iz oblasti vladavine prava, suđenja krivcima. Albanija će se "saplesti" o Martijev izveštaj, jer su na njenoj teritoriji vršeni zločini, a nije dozvolila nepristrasnu stranu istragu. Moguće je i da su dobili nagoveštaj od svojih prijatelja da bi to moglo da bude značajno mesto za zadržavanje Albanije na putu ka EU. Albanci kao strana u sukobu na Kosovu imaju potrebu za dodatnim "pranjem" svoje prošlosti i da se oslobode onog najgoreg - trgovine ljudskim organima. Savet Evrope je za to najfleksibilnija organizacija koja se bavi kategorijama ljudskih prava i oni bi eventualno mogli da daju oprost Tirani, a što bi pogodovalo i Kosovu da se lakše predstavi kao tzv. nova država bez ozbiljnijih mogućnosti da joj se nešto prigovori - kaže Jovanović za "Novosti".

DOKAZI NESTALI IZ TRIBUNALA

- KADA sam svojevremeno pisao Haškom tribunalu da bih dobio informacije o dokazima koji su sakupljeni na terenu u vezi sa "žutom kućom", rekli su mi da više ne postoje i da su ih uklonili da bi očistili prostor, jer ionako nisu ničemu služili. Bio sam zaprepašćen - govorio je ranije u intervjuu za "Novosti" Marti, ukazujući na odnos Tribunala prema zločinu.

Ilustracija V. N.

KARLA OPISALA BESTIJALNOSTI

I BIVŠA glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u knjizi "Lov, ja i ratni zločinci" priznala je da je Tužilaštvo imalo informaciju da je tokom leta 1999. u Albaniju transportovano 300 otetih ljudi, kojima su potom vađeni organi. Jedno od mesta koje apostrofira Del Ponteova jeste i Burelj, odnosno njegova okolina, gde se nalazi "žuta kuća":

- Jedna prostorija unutar "žute kuće" bila je opremljena kao operaciona sala. U njoj su hirurzi vadili organe zatvorenicima. Te organe su zatim, prema tvrdnjama izvora, slali preko aerodroma Rinaz, u blizini Tirane, hirurškim klinikama u inostranstvu kako bi bili presađivani pacijentima koji su za to platili - piše Del Ponteova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju