GORAN PETRONIJEVIĆ: Pretnje smrću Diku Martiju ne dolaze iz Srbije, one mogu da dođu samo iz MI6

Tanjug

11. 04. 2022. u 09:07

PRETNjE upućene nekadašnjem specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju mogu da dođu samo od MI6 (tajne obaveštajne službe Ujedinjenog Kraljevstva) ili od albanske obaveštajne službe, a nikako iz Srbije, jer je najviše Srbima stalo da on bude živ i da može da svedoči, smatra advokat Goran Petronijević.

ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Претње смрћу Дику Мартију не долазе из Србије, оне могу да дођу само из МИ6

Foto Arhiva

Martijeve navode, koje je izneo u švajcerskim medijima da mu pretnje smrću "izgleda dolaze iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" Petronijević smatra klasičnim primerom pripreme "lažne zastave".

- Ovo je rukopis MI-6, ali ne isključujem da je reč i o albanskoj obaveštajnoj službi. Oni su, između ostalog, najveći zaštitnici Albanaca i njihovih brljotina na Balkanu - rekao je beogradski advokat za Tan‌jug, kometarišući Martijeve tvrdnje, kojima je objašnjavao zašto već dve godine u Švajcarskoj živi pod najjačim bezbednosnim, zaštitnim merama.

Petronijević podseća da je albanska obaveštajna služba bila obuhvaćena upravo Martijevim izveštajem o trgovini ljudskim odrgana na Kosovu i Metohiji, kao i OVK i delovi NATO-a.

Iako, kako kaže advokat, Marti nije konkretno imenovao NATO u izveštaju, između redova se moglo videti da oni nisu mogli ništa da rade bez NATO-a.

Podseća da je albanska obaveštajna služba izuzetno jaka u Švajcarskoj, imajući u vidu da više stotina hiljada kosovskih Albanaca živi u Švajcarskoj, kao i Albanaca iz Albanije.

Pretnje smrću koje su upućene Martiju Petronijević smatra da su prvenstveno imale za cilj zastrašivanje Martija, da se slučajno na suđenjima ne bi pojavio kao svedok, kao i njegovu izolaciju od novinara i bilo kakvih drugih kontakata sa njim.

Takođe, advokat ne isključuje mogućnost ni da je albanska obaveštajna služba zajedno sa MI6 pripremala, kako kaže, neki atak prema Martiju u slučaju da izađe ili pokuša da svedoči.

Zbog toga, na ovaj način pripremaju, pretpostavlja Petronijević, osnov za tzv. "lažnu zastavu" - "udari po svome, pokaži na neprijateljsku zastavu".

Marti je, podseća Petronijević, prvi čovek do sada koji je ukazao na najkvalitetnije dokaze i izveo najbolje indicije i zaključke u vezi sa "žutom kućom" i trgovinom organima na Kosovu i Metohiji.

- U izveštaju je ukazao na OVK, albansku obaveštajnu službu i delove NATO-a, koji su ili otuđeni, kriminalni, ili su samoizolovani - u pravcu da to izgleda da je to deo, ali bez njih ništa nije moglo da se uradi - rekao je advokat.

To je, kako ističe, mogao da uradi samo MI6 ili albanska obaveštajna služba.

- Odatle ide rukopis zastrašivanja svedoka, ućutkavanja, ubijanja svedoka, potplaćivanja svedoka. Pa to je nama već sve viđeno, samo u slučaju protiv Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom je ubijeno 13 svedoka. Preko 20 srpskih svedoka nije svedočilo ili je svedočilo u njegovu korist, potplaćeni ili zastrašeni - napomenuo je Petronijević.

Istakao je da, ako je bilo kome stalo da Dik Marti bude živ, da može da govori o tome što je pisao i istraživao - to su Srbi.

Izveštaj je Marti napisao 2010. godine, pa Petronijević smatra apsurdnim tvrdnje i navode da su se baš 2020. godine, kada su počeli procesi protiv šefova OVK u Hagu, pojavili Srbi da mu prete.

U intervjuu za švajcarski Miz o Puan, Dik Marti, koji je kao specijalni izvestilac SE istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima na KIM, rekao je, pored ostalog, da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

Foto Tanjug

On tvrdi da pretnja smrću "izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi "bacili krivicu na Albance sa Kosova", preneo je Kosovo onlajn švajcarske medije.

Marti je 2010. godine za Savet Evrope napisao izveštaj u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i trgovinu organima, povezao sve sa kriminalnim radnjama OVK, a švajcarski mediji pišu da je na osnovu tog izveštaja pokrenuta istraga protiv Hašima Tačija, glavnog komandanta te paravojske.

Tači je 5. oktobra 2020. godine podneo ostavku na mesto predsednika Kosova, predao se Hagu, gde se od tada nalazi u pritvoru i čeka da mu počne suđenje.

Međutim, u optužnici protiv njega kao ni drugih šefova OVK ne pominje se trgovina organima na KIM, već su optuženi za klasične ratne zločine, progon, mučenja, nezakonita pritvaranja i ubijanja nelojalnih Albanca, Srba, Roma...

Sud za ove zločine sa sedištem u Hagu, pod nazivom Specijalizovana veća Kosova, osnovan je upravo kao posledica Martijevog izveštaja, na osnovu zakona skupštine tzv. Kosova.

BONUS VIDEO: Pomen u manastiru Gračanica stradalim Srbima na KiM u martovskom pogromu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega