NIKOLA SELAKOVIĆ PORUČIO VIOLI FON KRAMON: Srbija je iskreno opredeljena za EU, ali sve češće kuca na zatvorena vrata

Novosti online

06. 07. 2022. u 09:44

SRBIJA je više od dve decenije jasno i iskreno opredeljena za punopravno članstvo u EU, i to strateško opredeljenje naše države ne dovodi se u pitanje, međutim, za razliku od Srbije, EU je ta koja je proteklih godina prolazila i kroz unutrašnje krize i kroz zamor u procesu proširenja, saopštio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ ПОРУЧИО ВИОЛИ ФОН КРАМОН: Србија је искрено опредељена за ЕУ, али све чешће куца на затворена врата

Foto Ministarstvo spoljnih poslova

U reagovanju na istup evroposlanice Viole fon Kramon tokom debate o Srbiji u evroparlamentu, Selaković je istakao da je nepošten i nedobronameran svaki pokušaj da se teret krivice za probleme u odnosu EU prema Srbiji stavi na Srbiju, jer je, kako je rekao, "sa naše strane u tom odnosu bilo i iskrene volje i doslednosti".

- Kada evroposlanica Viola fon Kramon poziva Srbiju da se jasno okrene ka EU, ona kuca na otvorena vrata, ali nevolja je što i Srbija i druge države regiona sve češće kucaju na zatvorena vrata. 

Nema potrebe da Srbiju iko podseća na njene obaveze u procesu evrointegracija, ali ovom prilikom podsećamo da su obaveze, ukoliko je EU iskrena u svojim namerama, obostrane, i da napredak koji Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana čine treba da bude valorizovan od strane Brisela, saopštio je Selaković.

On je u saopštenju istakao da će Srbija nastaviti da reformiše svoje društvo jačanjem vladavine prava i demokratskih vrednosti, usklađujući se sa pravnim tekovinama EU upravo na način opisan u dokumentima koji definišu uslove za naše članstvo.   

- Srbija će, u međuvremenu, dok EU sama ne odluči kakva je budućnost procesa proširenja, nastaviti da kao slobodna i nezavisna država vodi samostalnu politiku, štiteći svoje elementarne državne i nacionalne interese, a pritisci koji se na nju vrše nemaju mnogo veze sa interesima proširenja EU, već sa nekim drugim interesima, a često su oni, kao u slučaju gospođe Fon Kramon, sasvim lične i lukrativne prirode - naveo je Selaković.

Viola fon Kramon: Srbija da se jasno okrene ka EU

Izvestilac Evropskog parlementa za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se "jasno okrene ka EU" i takođe "podsetila" predsednika Srbije Aleksandra Vučića na "neophodnost usklađivanja" sa evropskim zajedničkim pozicijama.

- Verujem da je ruska agresija odlučujući momenat u našoj istoriji i da EU očekuje od nove vlade puno usklađivanje u oblasti spoljne politike, uključujući i uvođenje sankcija. Moramo da iskoristimo ovaj momenat kako bismo prekinuli veze Srbije sa Kremljom i kako bi se Srbija jasno okrenula ka EU - poručila je Fon Kramon.

BONUS VIDEO: PRIMER DOBRE SARADNjE SA EU: Svilajnac posetilo 20 ambasadora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Vučić: U obostranom interesu što je komandant Kfora prisustvovao vežbi