"MOJ JEDINI IDEAL JE SRBIJA": Vučićevo obraćanje nakon polaganja zakletve - zvanično započeo drugi predsednički mandat (FOTO/VIDEO)

Novosti online

31. 05. 2022. u 10:58

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić danas je položio zakletvu u Narodnoj skupštini, čime je zvanično počeo drugi predsednički mandat.

МОЈ ЈЕДИНИ ИДЕАЛ ЈЕ СРБИЈА: Вучићево обраћање након полагања заклетве - званично започео други председнички мандат (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Vučić je u obraćanju nakon polaganja zakletve rekao da tokom svog mandata želi da radi više, ali ne za sebe, nego za Srbiju, kao i da mu je ideal dobrobit svih građana.

- Ne postoji veća čast i obaveza od one koje ti daje da vodiš svoju zemlju. Sve to i obavezu, i dužnost, i čast, i ponos dobio sam od građana na izborima. Želim da budem predsednik svih i za sve, prvi po obavezama i poslednji po privilegijama. Da radim više i ne tražim ništa za sebe, ali tražim sve za Srbiju - rekao je Vučić.

Vučić je kazao i kako ima veliku čast da preuzme dužnost predsednika, ali i obavezu jer to čini u prelomnim vremenima, pre svega zbog dešavanja u svetu.

- Prioriteti mog drugog mandata glase: Mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad. Srbija je proizvod naših misli, snova i dela, naš ideal, naš cilj, svest, znanje o tome gde smo.

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: Printscreen RTS

 

"Da hrabro grabimo napred uprkos nedaćama"

Vučić je rekao da "živimo u vremenima kada svi glasno govore, a malo ko sluša".

- Danas je možda više nego ikada ceo svet željan istine i pravde, koja još uvek stoji kao imperativ bez koga nema napretka. Za takvu istinu i pravdu ću uvek da se borim. Svet možda više nikada neće biti isti, ali ukazujem na činjenicu da ćemo mi pokušati da ostanemo snažni i nepokolebljivi. Da hrabro grabimo napred uprkos svim nedaćama. Ne postoji dovoljno velika reč za našu Srbiju koja je uvek stajala na raskršću kultura i civilizacija.

- Svet se pred našim očima nikad brže menja. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke Saveta UN - rekao je Vučić, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

- Utkale su ovaj nesalomivi slobodarski duh u sve buduće naraštaje našeg naroda. Napad na Ukrajinu je prekretnica u međunarodnim odnosima. Rusija je želela sprečavanje daljeg širenja NATO-a, Kina želi autonomiju bez upliva drugih, SAD želi da očuva svoju poziciju u svetu. Tačno je da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno javno pravo - naglasio je Vučić i dodao:

- Mi ovde u Srbiji to na najbolji mogući način možemo da potvrdimo. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke UN. A da naša zemlja pre toga nije okupirala nijednu drugu. Otimana je i dalje, uprkos rezoluciji 1244. Kada bi neko drugi to učinio, kršio bi međunarodno pravo i mir u svetu. Ponosan sam na Srbiju danas koja se ponaša u skladu sa međunarodnim javnim pravom, ali i na Srbiju u kojoj nema rusofobnog javnog ponašanja. Na to Srbija može da bude ponosna.

- Da ne mislite da to što svi znate, ja ne znam. Neretko znam bolje od svih ostalih, vidim i osećam ali to ne rešava naš probleme. Politika vođenja zemlje nije politika želja, već realnosti - rekao je Vučić.

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: Printscreen RTS

 

Nova Vlada do kraja jula

Istakao je da se raduje skorom formiranju novog parlamenta i da očekuje da će se to dogoditi do kraja jula.

- Ne želim da odgovaram na besmislene tvrdnje da sam birao pred kojim ću parlamentom da polažem zakletvu. Šta god učinio, nikada neće biti dovoljno dobro ili dovoljno loše. Formiranje nove Vlade je od presudnog značaja. Očekujem da nova Vlada bude formirana do kraja jula meseca. Uveren sam da će prihvatiti neke od mojih saveta i molbi. Da uključimo što je moguće više pripadnika ne samo srpskog, nego da u Vladi budu i Mađari i Hrvati i Romi i predstavnici svih nacionalnosti koje žele dobro ovoj zemlji.

- Od nove Vlade očekujem prvo naš evropski put, kada govorimo o Evropi ona nam je postala obavezni deo usputnog pominjanja ali i nešto što najlakše možemo da kritikujemo, napadamo ali da opet razmišljamo koliko ćemo pomoći da tražimo.

Vučić ističe da će, zbog povezanosti sa krizom u Ukrajini, pitanje KiM biti još teže za rešavanje.

"Moramo da čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji"

- Šta god vam govorili sa Zapada, Kosovo i Metohija biće veća i važnija tema. Oni će vam reći da to nije tako i da Kosovo nije slično kao drugi primeri u svetu. Što više to ponavljaju, to ih više to muči. Nemamo ni sa kim da razgovaramo. Znam da ovo niko ne želi da sluša u Srbiji, ali mi moramo da budemo spremni na kompromise. Da čuvamo naš narod na Kosovu, i njihovu decu, koji i dalje vole Srbiju.

Predsednikove reči dočekane su velikim aplauzom.

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

- Danas, kada o tome govorimo, ne vraćaju ono što Visokim Dečanim pripada. Niko se zbog toga ne sekira. Koliko razumevanja možemo da dobijemo i racionalnog prihvatanja naših argumenata kada kažemo, čekajte, vi očekujete da se jednako snažno opredeljujemo protiv RF, sve ostalo po strani, ali kako mislite da svakog dana govorite o teritorijalnom integritetu, ali vi Srbi zaboravite na poštovanje tog principa međunarodnog javnog prava. Dobro je za vas da zaboravite na to. Ja molim predstavnike tih zemalja da budu makar malo fer prema Srbiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Razgovor sa jednim od najmoćnijih lidera zapadnog sveta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je, tokom svog govora u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve, detalje razgovora sa jednim od najmoćnijih lidera zapadnog sveta.

Vučić je naveo da je sa moćnim zapadnim državnikom razgovarao do kasno u noć i da je razgovor trajao do 3 sata iza ponoći.

– Rekao sam mu da su učinili veliki nepravdu Srbima, ne samo 1999. godine, već i mnogo više. On me je saslušao sa velikom dozom razumevanja. U jednom trenutku je rekao: „Aleksandre, ajde da presečemo ovo… Vi ste u pravu za 80 ili čak 90 odsto stvari, ali stav moje zemlje se neće menjati. Veliki ne menjaju svoju politiku. Kajanje i žaljenje su ostavljeni za male zemlje. Vodiš Srbiju i treba da gledaš šta danas možemo da učinimo i uradimo jedni za druge”.

Vučić je dodao i da je u tom trenutku osetio bar malo olakšanje zbog razumevanja i ličnog priznanja da je bio u pravu iznoseći stav Srbije.

– Iako sam osetio ličnu satisfakciju, znajući da i oni na Zapadu shvataju da su pogrešili, znam da se njihov stav neće menjati. Veliki ne priznaju svoje greške i Srbija od tog našeg razgovora neće imati ništa. Zato moramo da gledamo šta ćemo učiniti i šta raditi dalje, vodeći računa o interesu naše države i naroda – rekao je Vučić.

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Stabilne javne finansije

Predsednik je rekao da Srbija ima stabilne javne finasije.

- Hrane imamo i imaćemo dovoljno. Veliki su i ključni reformski zadaci pred Srbijom koji će mnoge da bole - istakao je Vučić.

- Situacija je alarmantna i važno je da formiramo Vladu što pre. Mi imamo stabilne finasije zahvaljujući celoj Vladi, NBS, dobrom radu i stabilnosti koju smo čuvali sve vreme. Mi nikoga ne lažemo kada kažemo da imamo dovoljno pšenice, kukuruza... Najlakše je čekati samo kada će sledeća plata, a da ne vidimo koliko zaostajemo za Nemačkom. Nastavićemo ili mora država da nastavi da ulaže u zdravstvo, dalje digitalizacija, razvoj robotike, ali i briga o klimatskim promenama.

- Trudiću se da naša vojska bude snažnija, garant bezbednosti, mira i stabilnosti. Slušali smo proteklih meseci kako će Srbija nekoga da napadne i lagali su nedeljama, 96 dana, svakoga dana ste po sto puta i na sto mesta mogli da pročitate te laži i niko nam još nije rekao "izvinite i hvala Srbiji što se ponaša kao stub stabilnosti i što nikoga ne ugrožava" - kazao je Vučić.

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

"Srbija više nije lak plen"

Predsednik Vučić je rekao i kako će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost i da danas nije lak plen kao što je to bila 1999. godine.

- Svuda oko nas su zemlje u kojima se nalazi NATO. Ne postoji nijedna zemlja koja nije u NATO-u, Srbija je kao malo ostrvo. Neki to navode kao problem. Šta je problem što verujete svom narodu, junačkom genu svojih građana da smo u stanju da čuvamo svoju zemlju i da želimo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, da čuvamo svoju zemlju, da imamo svoje vojnike i da štitimo svoje nebo. Srbija danas više nikome ne bi bila lak plen, kao što smo, nažalost, bili lak plen 1999. godine. To je nešto na šta sam ponosan, nikoga ne napadamo. Srbija je snažnija, zahvaljujući narodu koji zna da je put neutralnosti put za budućnost - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i kako će plate i penzije da rastu, ali da je važno da ih inflacija ne pojede.

- Ono što je važno jeste da će penzije i plate da rastu, a inflacija ne sme da ih pojede. Ko god se pojavi negde kaže: "Eto, selo nam je pusto" i na kraju shvatite da nam je lepo u gradovima. Živimo u gradovima, takav trend je u celoj Evropi. I uz sve naše napore, teško ćemo uspeti da promenimo taj trend. A onda sa iste strane slušamo kako imamo nedovoljno dece.

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: Tanjug

 

"Moramo imati decu"

On je rekao da od Vlade očekuje da nastavi sa merama za podsticanje nataliteta, jer "država bez građana ne može da postoji".

Istakao je i kako su kućni ljubimci lepi, ali da moramo imati decu, jer oni produžavaju život državi.

- Izvinite što ću ovo da kažem, lepi su kućni ljubimci, ali nama zemlja neće da napreduje ako nemamo dece. Mi kao država moramo da imamo one koji će da produže život državi, država bez građana ne može da postoji. Za nas je veoma važno to što smo postigli u proteklom periodu. Sa našim prijateljima iz Mađarske imamo najbliže istorijske odnose, imamo dobre odnose i sa Rumunijom i Bugarskom, i sa Grčkom i Turskom - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

 

Odnosi u regionu

Govoreći o odnosima u regionu, Vučić je istakao da sa Zagrebom moramo da nađemo iste naočare za budućnost.

- Imamo Otvoreni Balkan za koji ću se svim srcem boriti, verovatno najbolje odnose u istoriji sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Ovde se Vučić posebno zahvalio patrijarhu Porfiriju na doprinosu na ovom polju.

- Danas osećamo Makedonce kao braću, i to je najbolja stvar koju smo mogli da napravimo. Sa Albanijom su odnosi takođe mnogo bolji nego pre. Sada ćemo morati da pogledamo ka Zagrebu, da pronađemo iste naočare, iste dvoglede za budućnost. Vrata će uvek biti otvorena za dobar dijalog sa Zagrebom. Isto očekujem sa političkim Sarajevom, uz poštovanje prava, Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma. Razumljivo ćemo biti uz Republiku Srpsku i razvijati naše odnose. Nikoga zbog toga ne ugrožavamo, jer ćemo se truditi da svima u svakom trenutku pružimo podršku. 

Foto: P. Milošević

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: P. Milošević

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

- Moj otac je poreklom s druge strane Drine. Tamo su uvek govorili da Srbi ne mogu da razumeju koliko RS voli Srbiju. Ja bih rekao gostima iz RS da ne sumnjaju u to koliko Srbija voli Srpsku - rekao je predsednik:

- Uprkos svim političkim razlikama, iako neko ne želi da prihvati ispruženu ruku, želimo sa Bošnjacima da gradimo dobre i prijateljske odnose. Događaji iz Priboja više ne smeju da se ponove.

- Mi smo posle 37 godina doneli dve zlatne medalje u boksu. Jednu nismo doneli. Reč je o jednom Mamiću ili Memiću, oprostite ako grešim. Kad god bi donosio medalje ogrnuo bi zastavu Srbije s ponosom, i mi smo ponosni i moramo da sa našom bošnjačkom braćom gradimo tu budućnost - rekao je Vučić i našalio se da je za tu medalju kriv sudija:

- Opljačkao ga je - rekao je Vučić na smeh prisutnih.

- Ključni cilj kome ću posvetiti ovaj mandat je da Srbija bude bolja zemlja neko kad sam došao. Nema te žrtve koju neću podneti, jer sa idealima nema kompromisa. Upravo zato što je moj jedini ideal Srbija. Preuzimam na sebe breme velike odgovornosti, ne samo prema ovoj generaciji, nego i prema prethodnicima i pokolenjima koja slede. Verujem da će naša politika biti lišena suda vremena. Verujem da će naše vreme označiti kao vreme stabilizacije i uzleta Srbije - rekao je Vučić.

- Onaj koji zna šta je država uvek zna šta mu je dužnost i nikada to ne zaboravlja. Interesi države su uvek iznad pojedinačnih - rekao je Vučić i zahvalio svim prisutnima.

- Hvala vam na tome što ste trpeli moje drugačije stavove. Cilj je dobro za naš srpski narod i mi smo na tom cilju zajedno radili.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio svojoj porodici, a naročito svojoj deci.

- Želim da kažem Danilu, Milici i Vukanu da ih sve volim i da tata ništa bez njih ne bi mogao - rekao je Vučić.

- Zbog svega navedenog, moliću se Bogu kao Rebeka Vest dok su nacističke bombe padale na njenu domovinu. Gospode, dozvoli mi da se držim srpski. Neka živi Srbija! - rekao je Vučić na ogroman aplauz prisutnih.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Foto: Zoran Jovanovic

 

Foto: Zoran Jovanovic

 

Vučić položio zakletvu

Na sednici je pročitan izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima glasanja, a polaganje zakletve označilo je početak Vučićevog novog petogodišnjeg mandata. 

Vučić je pročitao tekst zakletve:

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Printscreen RTS

 

Foto: Printscreen RTS

 

Najviši državni zvaničnici stigli su u salu Skupštine. Tu su Ana Brnbić, Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Jadranka Joksimović i drugi. Prisutan je i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, kao i predstavnici islamske i katoličke zajednice u Srbiji.

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Printscreen RTS

 

Foto: Printscreen RTS

 

Vučića je u skupštini dočekao Ivica Dačić.

 

Polaganju zakletve prisustvuju ministri Vlade Srbije.

Vučić je zakletvu položio pred starim sazivom parlamenta, jer još nisu završene izborne radnje i proglašeni konačni rezultati na parlamentarnim izborima 3. aprila, pa novi zakonodavni dom još nije konstituisan. 

Foto: Printscreen RTS

 

Za prvi mandat, Vučić je zakletvu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi. 

On je 3. aprila pobedio u prvom krugu redovnih predsedničkih izbora sa 58,59 odsto ukupnih glasova izašlih birača. 

Prvi mandat je započeo 31. maja 2017. godine, kada je svečano položio zakletvu u Domu Narodne skupštine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)