SRBI SA KiM KRENULI PUT BEOGRADA DA PRUŽE PODRŠKU VUČIĆU: "Dok je predsednika Vučića, biće i Srba na Kosovu i Metohiji" (FOTO/VIDEO)

Tanjug

31. 05. 2022. u 06:36

NEKOLIKO autobusa sa Srbima sa Kosova i Metohije krenulo je rano jutros put Beograda kako bi podržali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će danas u Skupštini Srbije položiti zakletvu.

СРБИ СА КиМ КРЕНУЛИ ПУТ БЕОГРАДА ДА ПРУЖЕ ПОДРШКУ ВУЧИЋУ: Док је председника Вучића, биће и Срба на Косову и Метохији (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Srbi, koji su krenuli iz Kosovske Mitrovice i Leposavića između tri i četiri sata, rekli su da im nije bilo teško da rano ustanu i otputuju u glavni grad kako bi podržali predsednika, jer je, kako su rekli, on bio uvek uz njih kad im je bilo najpotrebnije i da očekuju da će i u narednom mandatu da se bori za interese srpskog naroda u pokrajini.

Oni nose transparente na kojima, između ostalog, piše "Predsedniče Vučiću, celo Kosovo i Metohija je uz Vas", "Predsedniče, hvala Vam što čuvate naše Kosovo i Metohiju" i "Dok je predsednika Vučića, biće i Srba na Kosovu i Metohiji".

Očekuje se da će se oko 150 do 200 Srba sa KiM, koji su se sami organizovali, okupiti ispred Skupštine Srbije, gde će s njima biti politički predstavnici Srba u pokrajini, predstavnici Srpske liste.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas i zvanično na svečanoj sednici Narodne skupštine započinje svoj drugi mandat. Pored garde, crvenim tepihom šef države će ući u paralament i stati pred poslanike.

Budući da su parlamentarni izbori ponovljeni na još jednom biračkom mestu i da nema konačnih rezultata glasanja, predsednik zakletvu polaže pred starim sazivom uz intoniranje himne.

"Zavet" za stupanje na funkciju predsednik će dati nad Ustavom Srbije izgovaranjem sledećih reči:

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Ekipe gradskih službi i protokola u ponedeljak su, kako su se uverili reporteri "Novosti", pripremale teren za svečanost, pa se i popločavanje na platou ispred zakonodavnog tela užurbano privodilo kraju. Radnici "Gradske čistoće" uglancali su stepenište i plato, dok su ekipe "Zelenila" popravljale travnjak i cveće ispred skupštinskog zdanja. Obavljene su i probe ozvučenja, a prostor je dekorisan u skladu sa svečanim povodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a